Zupa z cukinii w wersji jakby luksusowej. Bez sera nie będzie aż tak smaczna

Sezon na cukinię trwa cały rok, ale to właśnie wczesną jesienią smakuje najlepiej. Przepisów na zupę z cukinii jest mnóstwo, ale nasz jest zdecydowanie najlepszy. Ser odgrywa tu ważną rolę. Będziesz zajadać się do ostatniej kropli.

Zupa z cukinii to świetny pomysł zarówno na codzienny obiad, jak również jako popisowe danie podczas spotkań w większym gronie. Przepis na zupę z cukinii jest bardzo łatwy i szybki, ale cukinia sama w sobie może niektórym wydawać się mdła. Warto zatem podrasować tę zupę wyrazistym dodatkiem. Ja ostatnio postawiłam na ser feta oraz tarty chrzan. Muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak pysznego obiadu.

Zobacz wideo Zobacz przepis na placki z cukinii

Zupa z cukinii - z tymi dodatkami wyjdzie obłędna

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • ok. 1,5 l bulionu,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki sera feta,
  • 1 niewielki por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • śmietana 18 proc.,
  • sól, pieprz,
  • masło,
  • do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku.

Zupa krem z cukinii - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
  2. Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i duś na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Następnie zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
  3. Dodaj chrzan, ser feta oraz ok. 3-4 łyżki śmietany. Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki krem blenderem.
  4. Zupę krem podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku. Możesz także zrobić chipsy z dojrzewającej wędliny, na przykład szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto crudo.
Więcej o: