Jesień w pełni. Wiemy doskonale, że jesień to nie tylko kolorowe liście i wyprawy na grzyby, to także sezon przeziębień, kichania i prychania, jakkolwiek to nazwać. Mamy na to świetny i naturalny sposób. Jeden łyk rozgrzeje cię lepiej niż drogi polar.
Haps
REKLAMA
REKLAMA
Złote mleko znane było już w starożytnych Chinach i Indiach ze swoich właściwości zdrowotnych, a w ostatnich latach przeżywa prawdziwy renesans. Najważniejszym składnikiem złotego mleka jest kurkuma, która wykazuje działanie przeciwzapalne i wspomagające odporność. Do tego warto dodać cynamon i miód, by wspomóc działanie kurkumy. Jeśli jednak chcesz się szybciej rozgrzać, dodaj do swojego napoju szczyptę pieprzu cayenne. Teraz już tylko kocyk, ciepłe skarpetki i byle do wiosny.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na złote mleko
Złote mleko. Jeden łyk i kaloryfery nie potrzebne
Składniki:
250 ml mleka lub napoju roślinnego,
łyżeczka miodu,
płaska łyżeczka kurkumy w proszku,
1 plaster świeżego imbiru,
pół łyżeczki cynamonu,
szczypta pieprzu cayenne.
Złote mleko - sposób wykonania:
Na wolnym ogniu podgrzej mleko, aż będzie bardzo gorące, ale nie wrzące.
Następnie dodaj miód i zamieszaj, by się rozpuścił.
Wyłącz palnik i dodaj do mleka pozostałe przyprawy. Wymieszaj i nalej do kubka. Wypij, gdy napój jest gorący.