Przepisów na sałatki jest mnóstwo i nie wystarczy niektórym życia, by wypróbować każdy. Oczywiście na polskich stołach króluje jarzynowa, nie rzadziej pojawia się gyros, czasami Cezar lub świeża i lekka sałatka grecka. Jednak co dom, to obyczaj, a w moim domu na Wszystkich Świętych kulinarnych zwyczajów jest kilka. Z racji tego, że mieszkam w rodzinnym domu mojej babci, na to ważne święto zjeżdża się cała rodzina, a niektórzy przyjeżdżają z bardzo daleka. Trzeba więc ich nakarmić. Obiad, wiadomo, na ciepło i do syta. Na kolację jednak od wielu lat podaję sałatkę z makaronem orzo, świeżym ogórkiem oraz koperkiem. Każdy na to czeka, a niektórzy już wcześniej dzwonią i pytają, czy będzie kolorowa sałatka.
Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę leśna polana
Kolorowa sałatka na Wszystkich Świętych
Składniki:
- 1 szklanka makaronu orzo,
- 300 g szynki w całości,
- 2 duże zielone ogórki,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pół kostki sera żółtego (ok. 200 g),
- sól, pieprz, majonez, odrobina musztardy.
- pęczek koperku.
Sałatka z makaronem orzo - sposób wykonania:
- Makaron orzo ugotuj al dente w wodzie z solą. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się resztą składników.
- Paprykę pokrój w kostkę, ogórka także - nie musisz go obierać, jednak dokładnie umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój w kostkę także szynkę oraz ser i wszystko przełóż do miski.
- Dodaj przestudzony makaron oraz ser pokrojony w kostkę i koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj majonez, a także odrobinę musztardy.
- Sałatkę wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na jakieś 2 godziny, żeby smaki zdążyły się połączyć. Jednak jeśli przechowujesz ją w lodówce, najlepiej szczelnie przykryj miskę - aromat czosnku może być dość intensywny i przeniknąć do innych produktów.