Kolorowa sałatka na Wszystkich Świętych. Podstawą jest fikuśny makaron

Na Wszystkich Świętych zjeżdża się do mnie rodzina z całej Polski i tradycją od wielu lat są tego dnia flaki oraz gołąbki. Jednak na kolację trzeba także podać coś pysznego, więc od lat robię kolorową sałatkę. Jest pyszna i lekka, a jej smak przypomina minioną wiosnę. Podstawą jest makaron w kształcie ryżu.

Przepisów na sałatki jest mnóstwo i nie wystarczy niektórym życia, by wypróbować każdy. Oczywiście na polskich stołach króluje jarzynowa, nie rzadziej pojawia się gyros, czasami Cezar lub świeża i lekka sałatka grecka. Jednak co dom, to obyczaj, a w moim domu na Wszystkich Świętych kulinarnych zwyczajów jest kilka. Z racji tego, że mieszkam w rodzinnym domu mojej babci, na to ważne święto zjeżdża się cała rodzina, a niektórzy przyjeżdżają z bardzo daleka. Trzeba więc ich nakarmić. Obiad, wiadomo, na ciepło i do syta. Na kolację jednak od wielu lat podaję sałatkę z makaronem orzo, świeżym ogórkiem oraz koperkiem. Każdy na to czeka, a niektórzy już wcześniej dzwonią i pytają, czy będzie kolorowa sałatka. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę leśna polana

Kolorowa sałatka na Wszystkich Świętych

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu orzo,
  • 300 g szynki w całości,
  • 2 duże zielone ogórki,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół kostki sera żółtego (ok. 200 g),
  • sól, pieprz, majonez, odrobina musztardy.
  • pęczek koperku.

Sałatka z makaronem orzo - sposób wykonania:

  1. Makaron orzo ugotuj al dente w wodzie z solą. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się resztą składników.
  2. Paprykę pokrój w kostkę, ogórka także - nie musisz go obierać, jednak dokładnie umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój w kostkę także szynkę oraz ser i wszystko przełóż do miski.
  3. Dodaj przestudzony makaron oraz ser pokrojony w kostkę i koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj majonez, a także odrobinę musztardy.
  4. Sałatkę wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na jakieś 2 godziny, żeby smaki zdążyły się połączyć. Jednak jeśli przechowujesz ją w lodówce, najlepiej szczelnie przykryj miskę - aromat czosnku może być dość intensywny i przeniknąć do innych produktów.
Więcej o: