• Link został skopiowany

Prosty i klasyczny sos grzybowy. Tak robiły pokolenia. Ważna jest śmietana

Sos grzybowy to chyba najlepszy dodatek do kopytek, placków ziemniaczanych i sztuki mięsa. Przepis na sos grzybowy jest banalny i bez względu na to, jakich grzybów użyjesz, na pewno będzie pyszny. Oczywiście gustów jest wiele, jedni lubią sos z kurek, inni z maślaków, jeszcze inni z mieszanych grzybów. Jedno jest pewne - śmietana jest najważniejsza. Ten wybór zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
Mięso w aksamitnym sosie grzybowym
wjarek /Shutterstock

Kiedy uda nam się wrócić z lasu z koszem pełnym grzybów, zwykle mamy mnóstwo pomysłów, co z nich zrobić. Najczęściej stawiamy na sosy, zupę, a nadmiar mrozimy lub suszymy, by zawsze mieć pod ręką gotową bazę do pysznych potraw. Dziś jednak skupimy się na najlepszej rzeczy, którą możesz zrobić ze świeżych leśnych grzybów - sosie grzybowym.

Sos z tego przepisu wychodzi aksamitny, kremowy i pełen smaku. Ważna jest śmietanka trzydziestka, moim zdaniem najlepsza do grzybowych sosów, oraz tymianek. Ta przyprawa idealnie wydobywa aromat i smak leśnych grzybów, i sprawi, że bez dokładki się nie obejdzie. Tak robiła moja babcia, a tego sposobu nauczyła się od teściowej, która miała własną śmietankę zawsze pod ręką, ponieważ hodowała mleczne krowy. 

Zobacz wideo Zobacz, co pysznego zrobiliśmy z tego dziwacznego grzyba

Klasyczny przepis na sos grzybowy z tymiankiem

Składniki:

  • ok. 0,7 kg leśnych grzybów, dowolnych (w sosie pyszne są maślaki i podgrzybki),
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 pełna łyżka mąki,
  • 0,5 szklanki wywaru grzybowego lub bulionu, może być warzywny,
  • śmietanka 30 proc.,
  • 2 pełne łyżki masła,
  • 2 gałązki tymianku,
  • sól, pieprz, kilka laurowych listków, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej.

Sos grzybowy - sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z piachu i innych zabrudzeń. Następnie pokrój je na kawałki. Maślaki wcześniej obierz ze skórki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Rozgrzej w nim solidną porcję masła i dodaj cebulę.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby i smaż na dość dużej mocy palnika, aż odparuje z nich trochę wody. Następnie lekko je posól i zalej bulionem.
  4. Dodaj do smaku przyprawy, w tym gałkę muszkatołową, tymianek i czosnek. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż grzyby będą miękkie. Pamiętaj, żeby grzyby gotowały się na niewielkiej mocy palnika. Wówczas oddadzą do wywaru maksimum smaku.
  5. Śmietankę wymieszaj z łyżką mąki i zapraw nią sos. Ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Więcej o: