Szukasz ciekawego pomysłu na tradycyjny obiad? Mam propozycję, która będzie świetnym urozmaiceniem codziennych posiłków. To danie doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, tworząc pełen i sycący posiłek. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt jest zdecydowanie warty wysiłku.
xiaoxiao9119 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
W codziennym gotowaniu warto czasem wprowadzić coś nowego, co nie tylko dobrze smakuje, ale i jest pełne aromatów idealnych na chłodniejsze dni. Zamiast standardowych kotletów można spróbować czegoś, co przeniesie nas smakiem do restauracji, która usytuowana jest w głębi lasu. To propozycja, którą można przygotować w krótkim czasie, a jednocześnie zyskać nowy, ciekawy akcent na talerzu.
REKLAMA
Zobacz wideo Klopsiki z makaronem w sosie serowym
Klopsy w sosie myśliwskim to przepis łączący soczyste mięso z gęstym, aromatycznym sosem. Dodatek pieczarek, warzyw i przypraw tworzy intensywną bazę, która podkreśla smak mięsa. Całość świetnie pasuje do kaszy, ziemniaków lub klusek, a sos sprawia, że klopsy są wilgotne i pełne smaku w każdym kęsie.
Przepis na klopsiki w sosie myśliwskim
Składniki
0,5 kg mięsa mielonego,
jajko,
2 łyżki bułki tartej,
2 ząbki czosnku,
200 g pieczarek,
cebula,
0,5 l bulionu,
2 ogórki kiszone,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
100 g mąki pszennej,
2 liście laurowe,
sól i pieprz do smaku,
pół łyżeczki majeranku,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
ostra papryka w proszku do smaku,
szczypta gałki muszkatołowej,
niewielka ilość cukru do podbicia smaku,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Mięso mielone umieść w misce i dodaj do niego jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryki oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszaj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Z mięsa uformuj małe klopsiki i obtocz je w mące.
Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmaż klopsiki z każdej strony na brązowy kolor. Po wysmażeniu zdejmij je z patelni. Następnie na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki połączone z posiekaną cebulą.
Do podsmażonych pieczarek dołóż klopsiki, zalej bulionem, dodaj liście laurowe i całość duś pod przykryciem przez około 15 minut.
Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, możemy zagęścić go łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody.
Klopsiki podaj z kaszą, ziemniakami, kluskami, ryżem lub makaronem — wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. Smacznego!