-
Haps
-
Jak przygotować
- Te 4 sposoby na mielone są smaczniejsze od klasyków. Wystarczy połączyć te składniki
Te 4 sposoby na mielone są smaczniejsze od klasyków. Wystarczy połączyć te składniki
Tradycyjne kotlety mielone, choć pyszne, bywają nudne w swojej klasycznej formie. Ale co, jeśli istnieją sposoby na podkręcenie ich smaku i nadanie im zupełnie nowego charakteru? Przedstawiam 4 przepisy, które wprowadzą do twojego domu nowy smak.
Kotlety mielone to potrawa, która gości na naszych stołach od pokoleń. Soczyste, dobrze doprawione, podane z ziemniakami i sałatką to kwintesencja domowej kuchni. W swojej najprostszej wersji są idealne, ale czasami potrzebujemy zmiany, by odkryć nowe smaki. Modyfikując nieco klasyczny przepis i dodając niecodzienne składniki, można stworzyć dania, które łączą tradycję z kreatywnością. W tym artykule znajdziesz aż 4 pomysły na te kotlety, a każdy z nich jest warty spróbowania. Te kotlety sprawią, że codzienny obiad nabierze nowego charakteru i być może staną się ulubionymi w twojej kuchni.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone
Przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami i serem feta
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego),
- 100 g pokruszonego sera feta,
- 5–6 suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych,
- jajko,
- łyżka bułki tartej,
- pół cebuli, drobno posiekanej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- W misce połącz mięso mielone, ser feta, suszone pomidory, cebulę, jajko i bułkę tartą.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i uformuj zgrabne kotlety.
- Gotowe kotlety mielone smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.
- Tak przygotowane przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tak przyrządzone kotlety świetnie smakują z sałatką grecką lub sosem tzatziki.
Przepis na kotlety mielone z warzywami i orzechami włoskimi
Składniki
- 500 g mięsa mielonego drobiowego (np. z indyka),
- marchewka, starta na grubych oczkach,
- mała cukinia, starta,
- 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych,
- jajko,
- łyżka bułki tartej,
- sól, pieprz, suszone oregano do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj mięso mielone, startą marchewkę, cukinię, orzechy, jajko i bułkę tartą.
- Dopraw solą, pieprzem i oregano. Uformuj kotlety.
- Smaż kotlety na złoty kolor, podawaj z purée ziemniaczanym lub kaszą.
Przepis na kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 150 g pieczarek, drobno posiekanych,
- 100 g żółtego sera, startego,
- jajko,
- łyżka mąki,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Podsmaż pieczarki, aż zmiękną i odparuje z nich woda.
- W misce wymieszaj mięso mielone, ser, pieczarki, jajko, mąkę i przyprawy.
- Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
- Ser w środku dodaje wilgotności, podawaj z ulubioną sałatką lub ziemniakami.
Przepis na kotlety mielone z ciecierzycą i kolendrą
Składniki
- 400 g mielonego mięsa wołowego,
- pół puszki ciecierzycy, odcedzonej i lekko rozgniecionej,
- jajko,
- garść świeżej i posiekanej kolendry,
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- pół łyżeczki kuminu,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- W dużej misce połącz mięso, ciecierzycę, jajko, kolendrę, czosnek i przyprawy.
- Z mieszanki uformuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i soczyste.
- Idealne jako dodatek do ryżu lub kaszy bulgur z jogurtem. Smacznego!