Najlepsze na podwieczorek i słodkie jak marzenie. Zapomnisz o racuchach

Masz zły dzień, wkurzył cię szef, wykładowca lub nauczyciel? Musisz szybko poprawić sobie humor, a nas dzisiejszy przepis jest najlepszy. Te placuszki są pyszne, mięciutkie, słodkie i gotowe w kilka minut. Nie zapomnij o maślance, a na jednej porcji się nie skończy.

Naleśniki amerykańskie, czyli po prostu pankejki lub oryginalnie - pancakes, są naprawdę przepyszne i tak puszyste, że aż proszą się, żeby zanurzyć w nich zęby. To najlepszy pomysł na śniadanie lub podwieczorek na słodko. Idealnie sprawdzą się także na lunch do pracy. Jak je zrobić? Zapomnij o mleku i postaw na maślankę. Tak właśnie robią naleśniki nasi przyjaciele zza oceanu.

Zobacz wideo Kto robi najlepsze naleśniki? Sprawdziliśmy to

Puszyste pankejki - przepis, który od razu poprawia humor

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 200 ml maślanki,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • cukier puder do smaku,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej masło klarowane.

Puszyste pankejki - sposób wykonania:

  1. Do miski wlej maślankę i wbij jajka. Wymieszaj, możesz użyć miksera na średnich obrotach. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Teraz energicznie wymieszaj ciasto łyżką, tylko do połączenia składników.
  2. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  3. Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Pancakes powinny być lekko rumiane.
  4. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
Więcej o: