Masz zły dzień, wkurzył cię szef, wykładowca lub nauczyciel? Musisz szybko poprawić sobie humor, a nas dzisiejszy przepis jest najlepszy. Te placuszki są pyszne, mięciutkie, słodkie i gotowe w kilka minut. Nie zapomnij o maślance, a na jednej porcji się nie skończy.
Brent Hofacker /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Naleśniki amerykańskie, czyli po prostu pankejki lub oryginalnie - pancakes, są naprawdę przepyszne i tak puszyste, że aż proszą się, żeby zanurzyć w nich zęby. To najlepszy pomysł na śniadanie lub podwieczorek na słodko. Idealnie sprawdzą się także na lunch do pracy. Jak je zrobić? Zapomnij o mleku i postaw na maślankę. Tak właśnie robią naleśniki nasi przyjaciele zza oceanu.
REKLAMA
Zobacz wideo Kto robi najlepsze naleśniki? Sprawdziliśmy to
Puszyste pankejki - przepis, który od razu poprawia humor
Składniki:
300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
200 ml maślanki,
pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
szczypta cynamonu (opcjonalnie),
cukier puder do smaku,
2 jajka,
tłuszcz do smażenia, najlepiej masło klarowane.
Puszyste pankejki - sposób wykonania:
Do miski wlej maślankę i wbij jajka. Wymieszaj, możesz użyć miksera na średnich obrotach. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Teraz energicznie wymieszaj ciasto łyżką, tylko do połączenia składników.
Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Pancakes powinny być lekko rumiane.
Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem.