Sałatka z surimi, zwanymi też paluszkami krabowymi, to prosta, kolorowa i naprawdę pyszna przystawka, która idealnie sprawdzi się na świątecznym, jak również imprezowym stole. Idealnie nadaje się także na lunch do pracy lub szkoły, bo nie ma intensywnego zapachu, który mógłby przeszkadzać innym. Połączenie delikatnych paluszków krabowych, jajek i ogórka może naprawdę zawrócić w głowie nawet tym, którzy nie przepadają za smakiem ryb i owoców morza w sałatkach.
Zobacz wideo Zobacz przepis na śledzia pod szubą
Sałatka z paluszkami krabowymi - idealna na każdą okazję i bez okazji
Składniki:
- 2 opakowania paluszków krabowych,
- 2 długie ogórki zielone,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- ok. 300 g makaronu orzo,
- pół pęczka koperku,
- 5 jajek na twardo,
- 2 małe ząbki czosnku (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- majonez.
Sałatka z paluszkami krabowymi - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania makaronu. Wodę lekko osól i ugotuj go al dente. Następnie przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Ugotuj także jajka na twardo i także pozostaw, by ostygły.
- Kiedy makaron się gotuje i studzi, zajmij się resztą składników. Ogórki umyj i pokrój w kostkę, nie musisz ich obierać.
- Ogórki przełóż do miski. Dodaj paluszki surimi pokrojone w kostkę, kukurydzę odsączoną z zalewy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka na twardo obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do reszty składników.
- Całość wymieszaj z makaronem, dopraw solą, pieprzem, dodaj majonez i posiekany koperek. Ponownie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki zdążyły się połączyć.
Wskazówka: Zamiast makaronu orzo możesz użyć także ryżu, najlepiej jaśminowego. Ta wersja również smakuje bardzo dobrze. W sezonie do sałatki możesz dodać także rzodkiewki, to doda sałatce świeżości i sprawi, że będzie jeszcze przyjemniej chrupać.