Kiedy myślimy o naleśnikach z serem, mamy najpewniej dwie wizje. Albo naleśniki na słodko z rozciapanym białym serem, albo na słono z ciągnącym serem żółtym lub mozzarellą. Dziś na tapet bierzemy naleśniki z twarogiem, ale bynajmniej nie na słodko. Babcie złapią się za głowę, kiedy dowiedzą się, co dodaję do farszu, ale jest tak pyszny, że można jeść go łyżkami.
Umówmy się, nie mamy nic do naleśników z serem na słodko. Jeśli lubisz, twoja sprawa. Ja także lubię naleśniki z serem, ale nigdy nie zjadłabym ich na słodko. Nie lubię słodkości, a jedzenie ma być przecież przyjemnością. Ser do naleśników robię w wersji wytrawnej i muszę przyznać, że ten przepis na stałe wszedł do menu mojej rodziny. Oprócz dobrej jakości twarogu ważne są dodatki. Nie może zabraknąć czosnku, ostrej papryczki i szczypiorku. Do tego przyprawy i już można zawijać w cieniutkie naleśniki.
REKLAMA
Zobacz wideo Makłowicz czy Gessler? Sprawdziliśmy, kto robi najlepsze naleśniki
Naleśniki z serem na słono. Przepadniesz już po pierwszej porcji
Składniki na naleśniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
3 jajka,
2/3 szklanki mleka,
1 szklanka wody gazowanej,
5 łyżek roztopionego masła,
szczypta soli.
Składniki na nadzienie serowe:
500 g półtłustego twarogu,
2-3 ząbki czosnku,
1 mała papryczka chili,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
posiekany szczypiorek,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich do smaku.
Naleśniki z serem na słono - sposób wykonania:
Zacznij od usmażenia naleśników. Z podanych składników zrób jednolite, chociaż niezbyt gęste ciasto. Następnie miskę odłóż na kilkanaście minut, by ciasto odpoczęło.
Kiedy gluten zawarty w mące spęcznieje, rozgrzej porządnie patelnię i chochelką rozprowadzaj porcje ciasta. Smaż, aż będą lekko złote i pojawią się niewielki brązowe plamki.
Usmażone naleśniki odłóż, by nieco ostygły i zajmij się serem. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj śmietanę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypiorek i drobno posiekaną papryczkę chili (wcześniej usuń nasiona, żeby farsz nie był zbyt pikantny).
Całość dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. Farsz powinien być zwarty - nie powinien zsuwać się z łyżki. Dla pewności możesz na chwilę włożyć go do lodówki.
Powstały farsz serowy rozsmaruj na naleśnikach i zwiń je lub złóż w kopertę. Takie naleśniki możesz obsmażyć na maśle lub zawinąć i opanierować jak krokiety. Możesz także zapiec je w sosie pomidorowym lub zajadać na zimno - wybierz swoją ulubioną opcję.