• Link został skopiowany

Naleśniki z serem robię po swojemu. Babcia by się przeżegnała przez dodatki do farszu

Kiedy myślimy o naleśnikach z serem, mamy najpewniej dwie wizje. Albo naleśniki na słodko z rozciapanym białym serem, albo na słono z ciągnącym serem żółtym lub mozzarellą. Dziś na tapet bierzemy naleśniki z twarogiem, ale bynajmniej nie na słodko. Babcie złapią się za głowę, kiedy dowiedzą się, co dodaję do farszu, ale jest tak pyszny, że można jeść go łyżkami.
Naleśniki z serem
zdjęcie ilustracyjne; fot. Peredniankina / shutterstock.com

Umówmy się, nie mamy nic do naleśników z serem na słodko. Jeśli lubisz, twoja sprawa. Ja także lubię naleśniki z serem, ale nigdy nie zjadłabym ich na słodko. Nie lubię słodkości, a jedzenie ma być przecież przyjemnością. Ser do naleśników robię w wersji wytrawnej i muszę przyznać, że ten przepis na stałe wszedł do menu mojej rodziny. Oprócz dobrej jakości twarogu ważne są dodatki. Nie może zabraknąć czosnku, ostrej papryczki i szczypiorku. Do tego przyprawy i już można zawijać w cieniutkie naleśniki.

Zobacz wideo Makłowicz czy Gessler? Sprawdziliśmy, kto robi najlepsze naleśniki

Naleśniki  z serem na słono. Przepadniesz już po pierwszej porcji

Składniki na naleśniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 5 łyżek roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie serowe:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 mała papryczka chili, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • posiekany szczypiorek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich do smaku.

Naleśniki z serem na słono - sposób wykonania:

  1. Zacznij od usmażenia naleśników. Z podanych składników zrób jednolite, chociaż niezbyt gęste ciasto. Następnie miskę odłóż na kilkanaście minut, by ciasto odpoczęło.
  2. Kiedy gluten zawarty w mące spęcznieje, rozgrzej porządnie patelnię i chochelką rozprowadzaj porcje ciasta. Smaż, aż będą lekko złote i pojawią się niewielki brązowe plamki. 
  3. Usmażone naleśniki odłóż, by nieco ostygły i zajmij się serem. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj śmietanę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypiorek i drobno posiekaną papryczkę chili (wcześniej usuń nasiona, żeby farsz nie był zbyt pikantny).
  4. Całość dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. Farsz powinien być zwarty - nie powinien zsuwać się z łyżki. Dla pewności możesz na chwilę włożyć go do lodówki. 
  5. Powstały farsz serowy rozsmaruj na naleśnikach i zwiń je lub złóż w kopertę. Takie naleśniki możesz obsmażyć na maśle lub zawinąć i opanierować jak krokiety. Możesz także zapiec je w sosie pomidorowym lub zajadać na zimno - wybierz swoją ulubioną opcję. 
Więcej o: