Szukasz pomysłu na walentynkową kolację? Mamy dla ciebie świetny przepis, który nigdy nie zawodzi i dodatkowo jest gotowy w zaledwie kwadrans. Ten przepis na makaron zna każdy Włoch, a wśród składników jest naturalny afrodyzjak, a nawet dwa. Przygotuj oliwę, czosnek i ostrą paryczkę. Druga połówka będzie w siódmym niebie.
Sasintra / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Makaron aglio e olio to klasyka włoskiej kuchni, a włoska kuchnia słynie z prostoty i niezwykłego smaku. To właśnie proste składniki we włoskich makaronach robią robotę i aglio e olio jest najlepszym tego dowodem. Czosnek, oliwa, trochę pietruszki i ostra papryczka to droga do kulinarnej rozkoszy, która w walentynki będzie wprost wymarzona. Nie wolno zapominać, że czosnek jest naturalnym afrodyzjakiem (złośliwi twierdzą, że tylko wtedy, kiedy jedzą go obydwie osoby z pary), ale ostra papryczka także. Oba te dodatki pobudzają wszystkie zmysły, nie tylko smaku, a pyszny makaron przygotujesz w zaledwie kwadrans. Jak się za to zabrać? Już mówimy.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na obłędne spaghetti alla puttanesca
Makaron na walentynki. Weź dwa afrodyzjaki i oliwę
Składniki:
ok. 400 g makaronu spaghetti,
główka czosnku,
100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
sól, grubo zmielony pieprz,
1 niewielka papryczka chili,
posiekana natka pietruszki,
opcjonalnie: starty parmezan do posypania.
Makaron aglio e olio - sposób wykonania:
Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Ugotuj al dente i odlej szklankę wody, w której się gotował. W międzyczasie przygotuj resztę dania.
Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Nie przepuszczaj go przez praskę - czosnek musi być wyczuwalny. Posiekaj także ostrą papryczkę, wcześniej jednak usuń nasionka.
Na patelnię wlej oliwę i lekko podgrzej. Następnie dodaj czosnek i doprowadź do lekkiego podsmażenia - czosnek nie może agresywnie się smażyć, chodzi o to, żeby oddał do oliwy maksimum smaku.
Na patelnię wrzuć posiekaną natkę i papryczkę. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj. Dodaj pół szklanki wody spod makaronu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę całość podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje i uzyskasz delikatny sos. Nakładaj na talerze, przed podaniem posyp startym parmezanem.