• Link został skopiowany

Makaron na walentynki z naturalnym afrodyzjakiem. Czas? Jedyne 15 minut

Szukasz pomysłu na walentynkową kolację? Mamy dla ciebie świetny przepis, który nigdy nie zawodzi i dodatkowo jest gotowy w zaledwie kwadrans. Ten przepis na makaron zna każdy Włoch, a wśród składników jest naturalny afrodyzjak, a nawet dwa. Przygotuj oliwę, czosnek i ostrą paryczkę. Druga połówka będzie w siódmym niebie.
Spaghetti aglio e olio
Sasintra / Shutterstock

Makaron aglio e olio to klasyka włoskiej kuchni, a włoska kuchnia słynie z prostoty i niezwykłego smaku. To właśnie proste składniki we włoskich makaronach robią robotę i aglio e olio jest najlepszym tego dowodem. Czosnek, oliwa, trochę pietruszki i ostra papryczka to droga do kulinarnej rozkoszy, która w walentynki będzie wprost wymarzona. Nie wolno zapominać, że czosnek jest naturalnym afrodyzjakiem (złośliwi twierdzą, że tylko wtedy, kiedy jedzą go obydwie osoby z pary), ale ostra papryczka także. Oba te dodatki pobudzają wszystkie zmysły, nie tylko smaku, a pyszny makaron przygotujesz w zaledwie kwadrans. Jak się za to zabrać? Już mówimy. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na obłędne spaghetti alla puttanesca

Makaron na walentynki. Weź dwa afrodyzjaki i oliwę

Składniki:

  • ok. 400 g makaronu spaghetti,
  • główka czosnku,
  • 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • sól, grubo zmielony pieprz,
  • 1 niewielka papryczka chili,
  • posiekana natka pietruszki,
  • opcjonalnie: starty parmezan do posypania.

Makaron aglio e olio - sposób wykonania:

  1. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Ugotuj al dente i odlej szklankę wody, w której się gotował. W międzyczasie przygotuj resztę dania.
  2. Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Nie przepuszczaj go przez praskę - czosnek musi być wyczuwalny. Posiekaj także ostrą papryczkę, wcześniej jednak usuń nasionka. 
  3. Na patelnię wlej oliwę i lekko podgrzej. Następnie dodaj czosnek i doprowadź do lekkiego podsmażenia - czosnek nie może agresywnie się smażyć, chodzi o to, żeby oddał do oliwy maksimum smaku.
  4. Na patelnię wrzuć posiekaną natkę i papryczkę. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj. Dodaj pół szklanki wody spod makaronu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę całość podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje i uzyskasz delikatny sos. Nakładaj na talerze, przed podaniem posyp startym parmezanem.
Więcej o: