• Link został skopiowany

Na ostatki zawsze podaję tę sałatkę. Przepis nigdy się nie nudzi i zna go każda ciotka

Co podać na ostatki? Jeśli planujesz większe posiedzenie, nie może obyć się bez sałatki. Dziś mamy przepis, który z całą pewnością zachwyci wszystkich przybyłych. Nie będzie to oklepana jarzynowa czy gyros. W roli głównej pyszne włoskie uszka. Zatem jak zrobić sałatkę z tortellini?
Sałatka z tortellini
Joanna Szypulska /Shutterstock

Sałatka z tortellini to bardzo uniwersalna przekąska na ostatki, imieniny, święta i w zasadzie każde spotkanie przy stole w większym gronie. Przepis - jak to z sałatkami bywa - jest bardzo prosty, sałatka świetnie syci i nie podchodzi wodą, więc spokojnie przetrwa w lodówce kilka dni. Jeśli obok jarzynowej chcesz postawić na stole coś jeszcze, wypróbuj sałatkę z tortellini - naprawdę warto. Wybierz odpowiednie pierożki, a przepis zrobi w twoim domu furorę, tak jak u mnie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na imprezowy klasyk. Oto sałatka gyros

Sałatka na ostatki. Ta z tortellini to petarda

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini z nadzieniem serowym lub szpinakowym,
  • 2 małe czerwone papryki,
  • ok. 350-400 g ogórków konserwowych,
  • 400 g wędliny w kawałku,
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez.

Sałatka z tortellini - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania kluseczek tortellini w lekko osolonej wodzie. Makaron musi być al dente, inaczej podczas mieszania może się rwać i wypadnie z niego farsz.
  2. Kiedy makaron się gotuje i studzi, zajmij się resztą składników. Wszystko pokrój w drobną kostkę, cebulę jednak jak najdrobniej.
  3. Makaron przełóż do miski i dodaj resztę składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj z majonezem lub majonezem pół na pół połączonym z jogurtem greckim. Odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.

Jaką wędlinę wybrać do sałatki z tortellini? Najlepiej sprawdzi się klasyczna, lekko wędzona szynka. Możesz także postawić na polędwicę sopocką, hiszpańskie chorizo, włoską mortadelę albo najzwyklejsze wędzone kabanosy. Jeśli używasz mortadeli, warto pokroić ją na cienkie plasterki, taka smakuje najlepiej.

Więcej o: