Łazanki zupełnie jak u babci. Weź tanie składniki i wymieszaj z makaronem
Jakie dania najbardziej kojarzą się nam z babciną kuchnią? Pewnie wymieniać można bez końca, ale na tej długiej liście na pewno znajdą się łazanki. Łazanki to danie, którego zwyczajnie nie da się nie lubić. Dziś mamy dla was przepis na pyszne łazanki z mięsem mielonym - nie da się ot tak po prostu nie wziąć dokładki.
Łazanki to jedno z tych dań, które kojarzą się z ciepłem rodzinnego domu i kuchnią naszych babć i mam. Nie jest to trudny przepis i wersji łazanek jest co najmniej kilka, ale dziś podpowiemy wam, jak zrobić najpyszniejszą z nich. Łazanki z kapustą i mięsem mielonym to marzenie każdego miłośnika dań z makaronem i jednocześnie sposób, by podać tani obiad, który nasyci i nie zrujnuje domowego budżetu. Jak zatem zrobić łazanki z kapustą i mięsem? Nic prostszego, pamiętaj jednak, żeby nie płukać kapusty, bo po co pozbywać się smaku?
Zobacz wideo Jak zrobić rosół jak u babci? Zobacz nasze wideo, a dowiesz się wszystkiego
Łazanki. Prosty obiad jak z babcinej kuchni
Składniki:
- 350 g makaronu (kokardek, penne albo świderków),
- 300 g kiszonej kapusty,
- 300 g mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki lub karkówki),
- 2 niewielkie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, kminek,
- olej lub smalec do smażenia.
Łazanki z mięsem i kapustą - sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj kapustę. Odciśnij ją z nadmiaru soku i przesiekaj drobno na desce, tak by nie ciągnęła się podczas jedzenia. Następnie przełóż ją do garnka i zalej wodą tak, by lekko ją przykrywała. Nie płucz jej wcześniej, żeby zachować smak i więcej wartości odżywczych. Odciśnięty sok zachowaj. Kapustę gotuj do miękkości z dodatkiem kilku listków laurowych, płaskiej łyżeczki kminku oraz soli.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulkę. Kiedy zacznie się szklić, dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę jeszcze podsmażaj. Następnie dodaj mieloną wieprzowinę i przemieszaj całość szpatułką, by mięso się rozdrobniło. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą wędzonej lub słodkiej papryki.
- W tym czasie ugotuj makaron. Powinien być ugotowany al dente, oczywiście w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by się nie skleił. Następnie odcedź go, ale nie przelewaj zimną wodą - resztki skrobi świetnie złączą składniki.
- Ugotowaną kapustę odcedź i przełóż do miski. Dodaj mielone mięso oraz makaron i dokładnie całość wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.