Włoch dostanie zawału, gdy zobaczy tę pizzę. Pyszna, ogromna, z ciastem jak ze snu

Pizza opanowała cały świat i chociaż oryginalnie pochodzi z Neapolu we Włoszech, najróżniejsze jej wersje możemy spotkać niemal w każdym zakątku świata. Amerykanie nie mogli być gorsi, więc stworzyli własną pizzę. Wiadomo, że "wszystko, co amerykańskie, jest większe", więc z pizzą nie mogło być inaczej. Pizza w stylu chicagowskim jest puszysta, wysoka, a dodatki niemal z niej wypadają. Włosi płaczą, wy też się popłaczecie, ale ze szczęścia.

Pizza w stylu chicagowskim w niczym nie przypomina klasycznej pizzy neapolitańskiej czy rzymskiej. To raczej mocno wyrośnięty placek drożdżowy, który aż ugina się od dodatku sera i najróżniejszych smakołyków. Ten rodzaj pizzy popularny jest w Stanach, ale pizza smakuje tak wybornie, że smak powinni poznać wszyscy, w tym miłośnicy pizzy z kraju nad Wisłą. Jak zabrać się za taką pizzę na sterydach? Oczywiście ważne jest ciasto, które warto włożyć do garnka lub głębokiej patelni. Następnie składniki - im więcej sera, tym bardziej amerykańska będzie to pizza, lecz tutaj masz pełną dowolność. Poniżej przepis, który pokochała moja rodzina. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na muffinki o smaku pizzy

Przepis na pizzę po chicagowsku. Puszysta i wyrośnięta z górą dodatków

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej, typ 500 będzie idealny,
  • 230 ml letniej wody,
  • 7 g drożdży instant,
  • 50 ml oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatki:

  • 300 g startego sera, polecam mozzarellę, ale może być też gouda lub cheddar,
  • sos pomidorowy (passata ok. 300 ml, oregano, czosnek, sól, pieprz),
  • ok. 200 g pieczarek w plastrach,
  • ok. 200 g ulubionej wędliny, może być salami lub szynka,
  • kilka plastrów papryki,
  • oliwki lub kapary,
  • 1 cebula.

Pizza chicagowska - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdżami instant. Wsyp je do miski, dodaj cukier oraz letnią wodę. Całość wymieszaj i odstaw na kwadrans.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz rozczyn. Zacznij wyrabiać, stopniowo dolewając oliwę. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie uformuj je w kulę, miskę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  3. Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj sos. Do rondelka wlej passatę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę (2-3 ząbki) oraz oliwę. Dopraw przyprawami i zagotuj. Pieczarki pokrój w plastry i podduś je przez chwilę na patelni razem z posiekaną cebulą.
  4. Kiedy ciasto już wyrośnie, jeszcze przez chwilę je wyrabiaj. Następnie uformuj z niego okrągły placek i przełóż do głębokiej patelni, tortownicy lub garnka (naczynie nie może mieć plastikowych elementów, które najpewniej stopią się w piekarniku).
  5. Na pizzę wyłóż połowę sera. Następnie dodaj pieczarki oraz wędlinę. Połóż resztę sera i wierzch polej sosem.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Pizzę chicagowską piecz przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu możesz dodatkowo posypać serem lub dołożyć pikle.
Więcej o: