Delikatna, choć wyrazista sałatka z paluszkami surimi to świetny pomysł na lekką kolację, lunch do pracy lub szkoły albo po prostu na przystawkę podczas świąt lub spotkań w większym gronie. Mimo tego, że jest lekka, jest też dość sycąca i zaskakująco smaczna. Połączenie paluszków krabowych z ogórkiem, rzodkiewką, kukurydzą i ryżem jest naprawdę trafione, a dodatek czosnku i soku z cytryny podkręca sałatkę, aż miło. Jeśli bijesz się z myślami, co podać na kolację lub świąteczne spotkania zamiast oklepanej jarzynowej, postaw na coś nowego i zaskakującego. Ostatnio moi goście byli zachwyceni, myślę, że twoi też będą.
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Sałatka z paluszkami surimi. Lepsza niż gyros i jarzynowa
Składniki:
- 200 g ryżu (najlepiej basmati, idealnie pasuje do sałatek),
- 250 g paluszków krabowych,
- 2 większe zielone ogórki,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- 5-6 rzodkiewek,
- 2 ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- opcjonalnie posiekany koperek.
Sałatka z surimi - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania ryżu. Powinien być ugotowany al dente, nie dopuść, by się posklejał, chociaż akurat ryż basmati nie ma takiej tendencji. Następnie odcedź go i ostudź.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, natomiast resztę składników pokrój w średnią kostkę, ogórków nie musisz obierać ze skórki, ale pamiętaj, by je umyć. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Do miski wsyp ryż oraz resztę składników. Skrop obficie sokiem z cytryny i dodaj majonez oraz jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz udekorować posiekanym koperkiem albo szczypiorkiem - on także świetnie pasuje do sałatki.