Miksuję kurczaka i mieszam z parmezanem. Chwila i mam górę chrupiących kąsków
Link został skopiowany
Miksuję kurczaka i mieszam z parmezanem. Chwila i mam górę chrupiących kąsków
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Wszyscy doskonale wiemy, że z kurczaka można zrobić niezliczoną ilość pysznych smakołyków, a dziś na tapet bierzemy absolutną klasykę imprez - osiemnastek, wesel, domówek etc. I chociaż mówi się, że nuggetsy to przysmak dzieci, ten przepis pokocha każdy bez wyjątku. Delikatne wnętrze i złota, chrupiąca panierka sprawią, że już nigdy nie zamówisz nuggetsów w barach szybkiej obsługi.
Fot. RitaE/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Nie znam osoby, która ot tak po prostu nie lubi nuggetsów. Te drobiowe kąski znikają najszybciej ze stołu podczas różnych uroczystości, a na moim weselu obsługa musiała na bieżąco dosmażać, bo miały większe wzięcie niż wszystkie inne przystawki razem wzięte. Nuggetsy kojarzą nam się z niezawodną przekąską podczas imprez, ale bywa także, że to jedyna akceptowana forma mięsa wśród wielu dzieci. Bez względu na to, czy masz na pokładzie niejadka, planujesz zrobić domówkę lub chcesz wykorzystać pierś z kurczaka zalegającą w lodówce, zrób te pyszne parmezanowe nuggetsy. To chwila roboty, chwila smażenia, ale przyda się sprawny malakser.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Przepis na nuggetsy z kurczaka z parmezanem. Świetna przekąska na każdą okazję
Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i oczyść z błonek. Włóż do misy malaksera lub robota kuchennego i rozdrobnij. Kurczak nie musi być bardzo rozdrobniony. Możesz zostawić mniejsze kawałki, by struktura była lepsza.
Dodaj cztery łyżki startego parmezanu oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą i dość gęstą masę. Możesz odłożyć ją na chwilę do lodówki.
Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i formuj z nich okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki. Nie muszą mieć perfekcyjnego kształtu.
Roztrzep jajko, dodaj odrobinę soli. Na jeden z talerzy wsyp trochę mąki ziemniaczanej, na drugi - bułkę tartą wymieszaną z łyżką parmezanu.
Nuggetsy obtaczaj najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju, aż panierka apetycznie się zezłoci.