Szybkie i puszyste ciasto na kefirze. Wystarczą sprawny mikser i ulubione owoce
Link został skopiowany
Szybkie i puszyste ciasto na kefirze. Wystarczą sprawny mikser i ulubione owoce
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Nie ma to jak domowe ciasto, nieprawdaż? Jeszcze takie, które robi się łatwo, a dom szybko wypełnia się tym nieziemskim, słodkim zapachem. Dziś mamy właśnie jeden z takich przepisów. Wystarczy ubić pianę z białek, zmiksować kilka składników, dodać ulubione owoce i upiec. Czarna magia to nie jest, ale smak ciasta na kefirze już jak najbardziej jest magiczny.
Fot. iStock, MariaBrzostowska
REKLAMA
REKLAMA
Nasz dzisiejszy przepis na ciasto na kefirze z owocami prawie nie ma złych stron, poza jedną - za szybko znika i zawsze jest go za mało. Nie żartuję, to jedna z najłatwiejszych deserowych receptur na naszej stronie i wystarczy, że masz sprawny mikser, działający piekarnik, a na bazarku udało ci się kupić trochę truskawek lub innych ulubionych owoców. Zatem zanim przystąpisz do deserowego dzieła, wszystkie składniki wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie ubij pianę z białek - dzięki temu ciasto będzie puszyste niczym dziecięcy kocyk.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników
Łatwe i szybkie ciasto na kefirze z owocami. Nie ma opcji, że nie wyjdzie
Składniki:
1,5 szklanki kefiru,
3 szklanki mąki pszennej,
ok. 3/4 szklanki oleju lub roztopionego masła,
1 szklanka cukru,
3 średnie jajka,
1 pełna łyżka proszku do pieczenia,
1 pełna łyżka cukru waniliowego,
ulubione owce.
Szybkie ciasto na kefirze z owocami - sposób wykonania:
Przygotuj dwie miski. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Do miski z żółtkami dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na jasny, puszysty kogel-mogel.
Do masy stopniowo dodawaj kefir, nie przerywając miksowania. Pod koniec cienką strużką dolewaj olej.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i łyżka po łyżce dodawaj do miski z ciastem. Zmniejsz obroty miksera. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić struktury białek.
Gdy ciasto już będzie gotowe, przygotuj formę do pieczenia. Natłuść ją masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy do pieczenia przełóż ciasto i wyrównaj wierzch. Następnie dodaj ulubione owoce. Jeśli używasz np. truskawek, pokrój je na kawałki, a jeśli stawiasz na rabarbar, łodygi wcześniej oprósz cynamonem.
Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu możesz udekorować ciasto na kefirze cukrem pudrem.