• Link został skopiowany

Szybkie i puszyste ciasto na kefirze. Wystarczą sprawny mikser i ulubione owoce

Nie ma to jak domowe ciasto, nieprawdaż? Jeszcze takie, które robi się łatwo, a dom szybko wypełnia się tym nieziemskim, słodkim zapachem. Dziś mamy właśnie jeden z takich przepisów. Wystarczy ubić pianę z białek, zmiksować kilka składników, dodać ulubione owoce i upiec. Czarna magia to nie jest, ale smak ciasta na kefirze już jak najbardziej jest magiczny.
Szybkie ciasto na kefirze
Fot. iStock, MariaBrzostowska

Nasz dzisiejszy przepis na ciasto na kefirze z owocami prawie nie ma złych stron, poza jedną - za szybko znika i zawsze jest go za mało. Nie żartuję, to jedna z najłatwiejszych deserowych receptur na naszej stronie i wystarczy, że masz sprawny mikser, działający piekarnik, a na bazarku udało ci się kupić trochę truskawek lub innych ulubionych owoców. Zatem zanim przystąpisz do deserowego dzieła, wszystkie składniki wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie ubij pianę z białek - dzięki temu ciasto będzie puszyste niczym dziecięcy kocyk. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Łatwe i szybkie ciasto na kefirze z owocami. Nie ma opcji, że nie wyjdzie

Składniki:

  • 1,5 szklanki kefiru,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • ok. 3/4 szklanki oleju lub roztopionego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 średnie jajka,
  • 1 pełna łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego,
  • ulubione owce.

Szybkie ciasto na kefirze z owocami - sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwie miski. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Do miski z żółtkami dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na jasny, puszysty kogel-mogel.
  2. Do masy stopniowo dodawaj kefir, nie przerywając miksowania. Pod koniec cienką strużką dolewaj olej.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i łyżka po łyżce dodawaj do miski z ciastem. Zmniejsz obroty miksera. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić struktury białek.
  4. Gdy ciasto już będzie gotowe, przygotuj formę do pieczenia. Natłuść ją masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Do formy do pieczenia przełóż ciasto i wyrównaj wierzch. Następnie dodaj ulubione owoce. Jeśli używasz np. truskawek, pokrój je na kawałki, a jeśli stawiasz na rabarbar, łodygi wcześniej oprósz cynamonem.
  6. Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu możesz udekorować ciasto na kefirze cukrem pudrem.
Więcej o: