Kroję brokuły, pomidory i polewam pysznym sosem. Tę sałatkę jadam kilka razy w tygodniu
Link został skopiowany
Kroję brokuły, pomidory i polewam pysznym sosem. Tę sałatkę jadam kilka razy w tygodniu
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Co zrobić na kolację? Kanapki ci się znudziły, a nie chcesz na wieczór jeść ciężkich rzeczy, takich jak zapiekanki, pizze lub burgery? Postaw na sałatkę. Nasz dzisiejszy przepis na sałatkę na kolację (i każdą inną okazję) sprawdza się idealnie, a robi się ją tyle, co trwa ugotowanie brokułu. Najlepszy jest jednak sos - palce lizać.
Mariusz S. Jurgielewicz /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka z brokułem, pomidorami i jajkiem to świetny wybór nie tylko na kolację. Idealnie sprawdzi się podczas wszelkich spotkań w większym gronie, w sezonie świetnie sprawdzi się do grilla, a także na randkę, jeśli twojej drugiej połówce nie przeszkadza zapach czosnku. Bowiem czosnek jest bardzo ważny w tym przepisie, bo składniki sałatki łączy aksamitny, wyrazisty i naprawdę pyszny sos czosnkowy z dużą ilością koperku. Jeśli więc nie masz pomysłu na dzisiejszą kolację, albo myślisz nad menu na najbliższą rodzinną imprezkę, niech ta sałatka cię zainspiruje. Nie pożałujesz.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kolacyjna sałatka z brokułami, pomidorami i jajkami. Sos idealnie łączy składniki
Składniki:
1 większy brokuł,
4 jajka ugotowane na twardo,
3 pomidory,
3 łyżki nasion słonecznika,
2 łyżki majonezu.
2 łyżki jogurtu greckiego,
3-4 ząbki czosnku,
pół pęczka koperku,
sól i pieprz do smaku.
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym - sposób wykonania:
Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania i ostudzenia jajek na twardo. Brokuł podziel na niewielkie różyczki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Pozostaw na chwilę do ostudzenia. Najlepiej jednak od razu po ugotowaniu włożyć brokuły do zimnej wody.
Pomidory pokrój w ósemki. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych, wystarczy, że przekroisz je na pół.
Do miseczki dodaj dwie spore łyżki jogurtu greckiego oraz dwie łyżki majonezu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli i pieprzu do smaku. Koperek drobno posiekaj i wsyp do miseczki. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz dodać też łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego.
W salaterce ułóż różyczki brokułu, jajko pokrojone w ćwiartki i kawałki pomidorów. Składniki polej po wierzchu sosem i wstrząśnij salaterką, by sos spłynął na dół. Dodaj słonecznik i podawaj. Jeśli chcesz, słonecznik możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni.