Syrop z cebuli, jakby to ładnie ująć - nie był najpyszniejszy. Ba, nie był nawet smaczny, ale trzeba przyznać, że działał. Cudów może nie zdziałał, ale na kaszel pomagał prawie tak dobrze jak pastylki z apteki, dlatego babcie, mamy i tatusiowie usiłowali nam go aplikować niemal siłą. Jaki był efekt przed zaprzestaniem kichania? Wstręt, czasem większy, czasem mniejszy, ale łyżkę syropu trzeba było przyjąć. Na szczęście dziś mamy przepis na syrop z cebuli, który smakuje lepiej, działa lepiej i ogólnie jest lepszy od tego, który pamiętasz z dzieciństwa. To przez dwa dodatki, a chodzi o miód i imbir.
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Syrop z cebuli. Przepis, który odmieni zmorę z dzieciństwa
Składniki:
- 2 duże białe cebule,
- kawałek świeżego imbiru,
- 2 łyżki miodu,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Syrop z cebuli z imbirem i midodem - sposób wykonania:
- Na początku zajmij się cebulą. Obierz ją z łupin i drobno posiekaj jak najdrobniej ostrym nożem. Przełóż do słoika lub wysokiej miseczki. Do syropu z cebuli najlepiej używać cebul z pomarańczowymi łupinami, mają najwięcej cennego soku.
- Imbir podobnie jak cebule, obierz i drobno posiekaj, dodaj do cebuli. Dodaj także miód oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą małej drewnianej praski.
- Słoik odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin, by cebula zaczęła puszczać sok. Kiedy soku będzie już wyraźnie dużo, słoik możesz zakręcić i schować do lodówki. Przechowuj do trzech dni. Stosuj trzy razy dziennie po pełnej łyżce, jeśli jednak objawy przeziębienia się nasilają, zwiększ dawkę do dwóch łyżek trzy razy dziennie.
Pamiętaj jednak, że domowe sposoby są skuteczne i najczęściej pomocne, ale jeśli twoje objawy są silniejsze, pojawia się na przykład gorączka, wymioty, biegunka i ogólne ryzyko odwodnienia, nie zwlekaj. Wtedy należy bezwzględnie udać się do lekarza i zastosować leczenie farmakologiczne.