• Link został skopiowany

Babciny sposób na kichanie i prychanie. Wypij, zanim pójdziesz do lekarza

Pamiętacie tę łyżkę, którą babcia lub mama, napełniwszy wcześniej jasnożółtą substancją, wpychała nam niemal na siłę do gardła, kiedy zaczynało się przeziębienie? Ja też... To chyba nasza zmora, ale trzeba przyznać, że syrop z cebuli działał. Smakował okropnie? Owszem, ale można go podkręcić, żeby smakował dużo lepiej i działał dużo lepiej. To zasługa dwóch dodatków.
Jak zrobić syrop z cebuli? (zdjęcie ilustracyjne)
Chris86 / Shutterstock

Syrop z cebuli, jakby to ładnie ująć - nie był najpyszniejszy. Ba, nie był nawet smaczny, ale trzeba przyznać, że działał. Cudów  może nie zdziałał, ale na kaszel pomagał prawie tak dobrze jak pastylki z apteki, dlatego babcie, mamy i tatusiowie usiłowali nam go aplikować niemal siłą. Jaki był efekt przed zaprzestaniem kichania? Wstręt, czasem większy, czasem mniejszy, ale łyżkę syropu trzeba było przyjąć. Na szczęście dziś mamy przepis na syrop z cebuli, który smakuje lepiej, działa lepiej i ogólnie jest lepszy od tego, który pamiętasz z dzieciństwa. To przez dwa dodatki, a chodzi o miód i imbir.

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Syrop z cebuli. Przepis, który odmieni zmorę z dzieciństwa

Składniki:

  • 2 duże białe cebule,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Syrop z cebuli z imbirem i midodem - sposób wykonania:

  1. Na początku zajmij się cebulą. Obierz ją z łupin i drobno posiekaj jak najdrobniej ostrym nożem. Przełóż do słoika lub wysokiej miseczki. Do syropu z cebuli najlepiej używać cebul z pomarańczowymi łupinami, mają najwięcej cennego soku.
  2. Imbir podobnie jak cebule, obierz i drobno posiekaj, dodaj do cebuli. Dodaj także miód oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą małej drewnianej praski. 
  3. Słoik odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin, by cebula zaczęła puszczać sok. Kiedy soku będzie już wyraźnie dużo, słoik możesz zakręcić i schować do lodówki. Przechowuj do trzech dni. Stosuj trzy razy dziennie po pełnej łyżce, jeśli jednak objawy przeziębienia się nasilają, zwiększ dawkę do dwóch łyżek trzy razy dziennie.

Pamiętaj jednak, że domowe sposoby są skuteczne i najczęściej pomocne, ale jeśli twoje objawy są silniejsze, pojawia się na przykład gorączka, wymioty, biegunka i ogólne ryzyko odwodnienia, nie zwlekaj. Wtedy należy bezwzględnie udać się do lekarza i zastosować leczenie farmakologiczne. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: