• Link został skopiowany

Weź karkówkę i popularny napój. Zrobisz taką pieczeń, że bliskim spadną skarpetki

Karkówka to oprócz schabu najczęściej wykorzystywana w kuchni polskiej część tuszy wieprzowej. Jednak moim zdaniem jest nieco bardziej wszechstronna, a jeśli to dobrze ująć "szlachetna" i daje całe mnóstwo możliwości. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszą karkówkę pieczoną w słynnym ciemnym napoju oraz w musztardzie. Jeśli raz spróbujesz karkówki w coli, o schabowych na długo zapomnisz.
Karkówka pieczona
mangolovemom /Shutterstock

Planujesz rodzinny obiad i chcesz bliskim zaserwować coś innego niż oklepanego (i rozklepanego) schabowego? A może masz trochę ładnej karkówki i zastanawiasz się, jak ja przyrządzić? Mam na to pewien ciekawy sposób. Mięso wystarczy pokroić w plastry i odpowiednio się nim zająć. W ty pomoże popularny ciemny, gazowany napój, czyli cola oraz słuszna ilość ostrej (chyba że nie lubisz) musztardy i trochę przecieru pomidorowego. Reszta w "rękach" piekarnika. Podaj z ziemniaczanym puree lub kluskami śląskimi i patrz, jak bliskim ślinka cieknie po brodzie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na tacos z grillowaną karkówką

Karkówka pieczona w coli i musztardzie. Idealna na rodzinny obiad

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 szklanka napoju typu cola,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 5 łyżek ostrej musztardy (np. rosyjskiej),
  • 2 żółte cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, czosnek granulowany, słodka papryka, majeranek, tymianek,
  • smalec do podsmażenia mięsa i cebuli.

Karkówka pieczona w coli - sposób wykonania:

  1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Następnie każdy plaster delikatnie rozbij dłonią (nie polecam tłuczka do mięsa, bo może rozerwać włókna) i przypraw solą, pieprzem oraz papryką. Przełóż mięso do miski, szczelnie zakryj folią spożywczą i na kilka godzin schowaj do lodówki. Możesz marynować je przez całą noc. 
  2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni porządnie rozgrzej łyżkę smalcu i zeszklij cebulę. Kiedy cebula będzie już ładnie podsmażona, dodaj czosnek. Smaż na większym ogniu przez 2 minuty, następnie przełóż całość do miseczki.
  3. Na tej samej patelni na dużym ogniu podsmaż z obu stron każdy plaster karkówki. Ważne, by mięso smażyło się krótko, ale intensywnie by włókna się "zamknęły"
  4. Przygotuj miskę i wlej do niej colę, dodaj ketchup, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę podsmażonej cebuli z czosnkiem. Na cebuli ułóż płaty mięsa. Mięso przykryj pozostałą cebulą i całość zalej sosem. Na wierzch połóż 2-3 listki laurowe i opcjonalnie kilka kulek ziela angielskiego. Przykryj naczynie pokrywką.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Karkówkę w naczyniu pod przykryciem piecz przez ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut, by ładnie zarumieniło się z wierzchu. Dzięki temu karkówka będzie się niemal rozpływać w ustach.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: