Sezon na dynię w pełni i do woli możemy cieszyć się najróżniejszymi pysznościami z tym warzywem w roli głównej. Dziś mamy przepis, który zachwyci wszystkich miłośników dyni oraz miłośników przetworów. Gwarantuję, że słoik za słoikiem będzie wychodził ze spiżarni, jakby miały nóżki.
Fot. Shutterstock, Arkadiusz Fajer
REKLAMA
REKLAMA
Dynia to podobnie jak ziemniaki, warzywo niekończącego się potencjału. Jednak dynia od ziemniaków jest tyle lepsza, że można zrobić z niej mnóstwo słodkości oraz przetwory. Dynię więc można marynować na wiele sposobów, można z niej robić dżemy, konfitury, a także kiszonki. I dziś właśnie na kiszonkach się skupimy. Mało osób słyszało o kiszonej dyni i czas najwyższy to zmienić. Kiszona dynia smakuje wyśmienicie i do sałatek, w tym królowej jarzynowej pasuje lepiej, niż ogórki kiszone.
REKLAMA
Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości
Z dyni robię wyśmienitą kiszonkę. Do sałatki lepsza niż ogórki
Składniki:
dynia piżmowa albo hokkaido (tyle, ile ci wejdzie do słoików),
klasyczna solanka: na jeden litr wody jedna łyżka soli, najlepiej kamiennej,
czyste i wyparzone słoiki, najlepiej jednakowej pojemności.
Na każdy słoik:
2 ząbki czosnku,
3 kawałki korzenia chrzanu (ok. 3 cm),
gałązkę kopru z baldachem,
5 goździków,
2 listki laurowe,
2 gwiazdki anyżu,
1/3 laski cynamonu (opcjonalnie).
Kiszona dynia z anyżem i goździkami - sposób wykonania:
Dynię cienko obierz ze skóry, następnie usuń pestki, a zwarty miąższ pokrój w kostkę. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać - wystarczy dokładnie wyczyścić. Kostka, w którą pokroisz miąższ nie musi być zbyt drobna. Kiedy pokroisz dynię, przygotuj solankę, tyle, ile potrzebujesz. Na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli. Solankę zagotuj i delikatnie ostudź, powinna mieć temperaturę pokojową.
Na dno czystych i wyparzonych słoików połóż odpowiednią ilość czosnku i listki laurowe. Następnie włóż dynię. Kostki warzywa układaj dość ciasno i między poszczególne kawałki włóż chrzan, goździki i gwiazdki anyżu oraz cynamon, jeśli go używasz.
Słoiki zalej zalewą i na wierzchu połóż gałązkę kopru. Następnie lekko zakręć i połóż je na blacie lub w innym miejscu w temperaturze pokojowej. Po trzech dniach powinna zacząć zbierać się piana - to znaczy, że proces fermentacji się rozpoczął.
Po upływie pięciu dni fermentacja będzie już zaawansowana. Wtedy możesz szczelnie zakręcić słoiki z dynią i przenieść je do piwnicy lub w inne ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach już możesz zajadać się pyszną kiszoną dynią.