• Link został skopiowany

Ta przekąska nie zawiodła mnie na żadnej imprezie. Papryczki w szynce zrobisz ekspresowo

Każdy z nas ma taki przepis, który na stałe wpisał się w ideę rodzinnych spotkań i imprez w większym gronie. Innymi słowy - są takie rzeczy, bez których posiadówki nie mogą się odbyć i już. W niektórych domach są to różne sałatki, w innych przekąski z ciasta francuskiego. U mnie jest coś innego. Te małe papryczki faszerowane serem i zawijane w szynce znikają w okamgnieniu i zrobisz je tak samo szybko.
Papryczki faszerowane zapiekane w szynce
Joanna Szumilas-Głowacka

Zbliża się wzmożony imprezowy okres. Przed nami Halloween, za chwilę andrzejki, święta i w końcu sylwester. Jeśli w te dni planujesz imprezkę czy kameralną posiadówkę z rodziną lub znajomymi, mam dla ciebie świetny przepis na przekąskę. Sałatka gyros i ślimaczki z ciasta francuskiego są jak najbardziej w porządku, ale ile w kółko można jeść to samo? Polecam więc zerwać nieco z dotychczasowymi imprezowymi przyzwyczajeniami i na zakupach poszukać małych, słodkich papryczek, sera i dojrzewającej szynki. Ja dotychczas papryczki faszerowałam serem camembert, jednak ostatnio zrobiłam połowę z serkiem do smarowania. Nie wiem, która opcja smakowała mi bardziej. Roboty tyle, co krojenia papryczek, a reszta w "rękach" piekarnika. 

Zobacz wideo Koszyczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną z domowym majonezem

Najlepsza przekąska na imprezę. Jak zrobić papryczki w szynce?

Składniki:

  • 8 małych, słodkich papryczek o dowolnych kolorach, 
  • krążek sera camembert, 
  • serek do smarowania (miałam o smaku chrzanowym, ale inne smaki także się sprawdzą),
  • kilka oliwek, 
  • cebula dymka, 
  • dojrzewająca szynka lub boczek w długich, cienkich plastrach - tyle, ile połówek papryczek, ja miałam akurat szynkę szwarcwaldzką,
  • suszona bazylia lub inne ulubione zioła. 

Papryczki z serkiem zawinięte w szynce - sposób wykonania:

Na początku dokładnie opłukałam i osuszyłam papryczki. Następnie przecięłam je wzdłuż na pół. Usunęłam gniazda nasienne i ogonki, ale uważałam, żeby nie zepsuć ich kształtu, zależało mi na tym, żeby były "zamknięte", bo ser podczas pieczenia nie wypływał.

Papryczki oprószyłam odrobiną soli i suszoną bazylią. Jednak świetnie sprawdzi się także suszone oregano lub zioła prowansalskie. Następnie do połowy dodałam kawałki sera camembert, resztę nafaszerowałam serkiem chrzanowym. 

Papryczki przygotowane do faszerowania
Papryczki przygotowane do faszerowaniaJoanna Szumilas-Głowacka

Do papryczek z camembertem dołożyłam po kilka plasterków zielonych oliwek, zaś do papryczek z serkiem posiekaną dymkę. Następnie każdą papryczkę szczelnie zawinęłam w szynkę i ułożyłam na blaszce do pieczenia. 

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Papryczki piekłam przez ok. 15 minut, aż szynka wyraźnie się zarumieniła. Po upieczeniu położyłam je na talerzu i udekorowałam resztką dymki i odrobiną startego sera grana padano. Nie zdążyły dobrze ostygnąć, a już połowa zniknęła. Polecam je z całego serca.  

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: