Szefowa kuchni Jiselle Basilie zdradziła magazynowi "Sunset" prosty kuchenny trik, dzięki któremu obieranie dużej liczby ziemniaków stanie się szybsze i łatwiejsze.
Używając ostrego noża, zrób niebyt głębokie nacięcie nie wzdłuż, lecz wszerz każdego z nieobranych ziemniaków. Tak przygotowane warzywa ugotuj (oczywiście w skórce). Następnie odcedź je i wrzuć do miski z lodowatą wodą. Kiedy ziemniaki trochę wystygną z wierzchu, zacznij delikatnie pocierać je palcami. Skórki powinny z nich z łatwością odchodzić.
Jiselle twierdzi, że taki sposób obierania ma jeszcze jedną zaletę - dzięki gotowaniu w skórce ziemniaki są smaczniejsze. Pamiętajcie, że ta technika może przydać wam się też wtedy, gdy przygotowujecie dania oparte na gotowanych ziemniakach takie jak kluski śląskie czy kopytka.