Szef kuchni zdradził nam przepis na autorską moussakę z beszamelem na palonym maśle I Nowości Haps.pl
Szef kuchni zdradził nam przepis na autorską moussakę z beszamelem na palonym maśle
REKLAMA
Kuba Korczak
Nie możesz doczekać się wakacji? A może planujesz wyprawę do Grecji, by leniuchować na plaży i próbować lokalnych specjałów? Jeśli tak, to ten przepis szefa kuchni Kuby Korczaka na pyszną moussakę momentalnie przywoła wakacyjne wspomnienia. Grecja za 3, 2, 1... Haps!
5
fot. Jowita Romaniuk
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej pysznych przepisów poznasz w trakcie kulinarnej wyprawy do Grecji
w czasie majówki. szczegóły znajdziesz TU>>
REKLAMA
Zobacz wideo
Moussaka z beszamelem na palonym maśle - składniki:
3 bakłażany
jagnięcina tłusta mielona lub do zmielenia (400 g)
wołowina tłusta mielona lub do zmielenia (300 g)
ew boczek surowy zmielony lub do zmielenia (100 g)
szczypta szafranu
szczypta kuminu
szczypta cynamonu
0,5l tłustego mleka
100 g mąki pszennej
300 g masła
150 g pomidorów z puszki
ew. koncentrat pomidorowy - jeśli pomidory nie będą dość esencjonalne
1 łyżeczka oregano
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 g ziemniaków
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
ew. żółty delikatny ser do posypania
Moussaka z beszamelem na palonym maśle - krok po kroku:
Bakłażany potnij na około półcentymetrowe plastry, posól rozcierając sól dokładnie na każdym plastrze. Następnie połóż je na ręczniku papierowym na ok 30 min, wytrzyj i podsmażaj na oliwie.
Ziemniaki umyj dokładnie i jeśli są młode i mają cienką skórkę to ją zostaw, w innym przypadku obierz je i potnij na półprzeźroczyste plastry. Zamarynuj je w oliwie i szczypcie soli i wyłóż na szczelną blachę lub naczynie do zapiekania wysmarowane wcześniej masłem, tak by plastry zachodziły na siebie oraz zawijały się na ścianki naczynia.
Cebule posiekaj w kostkę, czosnek posiekaj bardzo drobno ew. wyciśnij i duś na oleju i maśle aż do zeszklenia się. Następnie na patelnię wrzuć odcedzone i posiekane pomidory (bez twardych części) i duś przez ok 30 min doprawiając pod koniec oregano, solą i pieprzem.
Do warzyw dodaj wymieszane mięsa. Mięso duś aż się zetnie - krótko, w międzyczasie dodaj do niego ew. sól, szafran i kumin. Ważne, by mięso tylko się ścięło i puściło soki.
Do garnka postawionego na małym ogniu wrzuć ok 200 g masła (może być mniej), podgrzewaj do momentu, aż nabierze złotego koloru. Wsyp do masła mąkę wciąż intensywnie mieszając rózgą i mieszaj aż masa się przyrumieni. Następnie dolewaj powoli mleko mieszając nieustannie, dodaj sól i szczyptę cynamonu oraz gałki i gotuj aż do zgęstnienia.
Na ułożone ziemniaki wykładaj pierwszą warstwę mięsa (bez nadmiaru soków), którą bardzo dokładnie ubij, na nie połóż gęsto warstwę bakłażanów, czynność powtórz w tej samej kolejności tworząc kolejne warstwy, które przykryj bardzo dokładnie beszamelem. Moussakę zapiekaj w 180 stopni Celsjusza przez ok 40 min - aż do momentu kiedy beszamel pięknie się zarumieni. Kali orexi!
Jeśli podoba Ci się ten przepis odwiedź profil Kuby na Facebooku.