Szef kuchni zdradził nam przepis na autorską moussakę z beszamelem na palonym maśle

Nie możesz doczekać się wakacji? A może planujesz wyprawę do Grecji, by leniuchować na plaży i próbować lokalnych specjałów? Jeśli tak, to ten przepis szefa kuchni Kuby Korczaka na pyszną moussakę momentalnie przywoła wakacyjne wspomnienia. Grecja za 3, 2, 1... Haps!

Więcej pysznych przepisów poznasz w trakcie kulinarnej wyprawy do Grecji
w czasie majówki. szczegóły znajdziesz TU>>

Zobacz wideo

Moussaka z beszamelem na palonym maśle - składniki:

  • 3 bakłażany
  • jagnięcina tłusta mielona lub do zmielenia (400 g)
  • wołowina tłusta mielona lub do zmielenia (300 g)
  • ew boczek surowy zmielony lub do zmielenia (100 g)
  • szczypta szafranu
  • szczypta kuminu
  • szczypta cynamonu
  • 0,5l tłustego mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 150 g pomidorów z puszki
  • ew. koncentrat pomidorowy - jeśli pomidory nie będą dość esencjonalne
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ew. żółty delikatny ser do posypania

Moussaka z beszamelem na palonym maśle - krok po kroku:

  1. Bakłażany potnij na około półcentymetrowe plastry, posól rozcierając sól dokładnie na każdym plastrze. Następnie połóż je na ręczniku papierowym na ok 30 min, wytrzyj i podsmażaj na oliwie.
  2. Ziemniaki umyj dokładnie i jeśli są młode i mają cienką skórkę to ją zostaw, w innym przypadku obierz je i potnij na półprzeźroczyste plastry. Zamarynuj je w oliwie i szczypcie soli i wyłóż na szczelną blachę lub naczynie do zapiekania wysmarowane wcześniej masłem, tak by plastry zachodziły na siebie oraz zawijały się na ścianki naczynia.
  3. Cebule posiekaj w kostkę, czosnek posiekaj bardzo drobno ew. wyciśnij i duś na oleju i maśle aż do zeszklenia się. Następnie na patelnię wrzuć odcedzone i posiekane pomidory (bez twardych części) i duś przez ok 30 min doprawiając pod koniec oregano, solą i pieprzem.
  4. Do warzyw dodaj wymieszane mięsa. Mięso duś aż się zetnie - krótko, w międzyczasie dodaj do niego ew. sól, szafran i kumin. Ważne, by mięso tylko się ścięło i puściło soki.
  5. Do garnka postawionego na małym ogniu wrzuć ok 200 g masła (może być mniej), podgrzewaj do momentu, aż nabierze złotego koloru. Wsyp do masła mąkę wciąż intensywnie mieszając rózgą i mieszaj aż masa się przyrumieni. Następnie dolewaj powoli mleko mieszając nieustannie, dodaj sól i szczyptę cynamonu oraz gałki i gotuj aż do zgęstnienia.
  6. Na ułożone ziemniaki wykładaj pierwszą warstwę mięsa  (bez nadmiaru soków), którą bardzo dokładnie ubij, na nie połóż gęsto warstwę bakłażanów, czynność powtórz w tej samej kolejności tworząc kolejne warstwy, które przykryj bardzo dokładnie beszamelem. Moussakę zapiekaj w 180 stopni Celsjusza przez ok 40 min - aż do momentu kiedy beszamel pięknie się zarumieni. Kali orexi!

Jeśli podoba Ci się ten przepis odwiedź profil Kuby na Facebooku.

Więcej o: