Zmarł współtwórca kodu kreskowego. George Laurer zrewolucjonizował zakupy
Kody kreskowe zrewolucjonizowały zakupy
Niemal każdy produkt, który można dostać w sklepach - budowlanych, spożywczych i prawdopodobnie wszystkich innych - posiada kod kreskowy. To tak stały element opakowań, że rzadko zwraca się na niego uwagę. A dzięki niemu czas pobytu w sklepach znacznie się skrócił, a praca osób zatrudnionych ułatwiła.
Zmarł współtwórca kodu kreskowego
Kilka dni temu zmarł współtwórca kodu kreskowego. George Laurer miał 94 lata. Gdy wpadł na pomysł tego wynalazku, pracował jako inżynier w firmie IBM. Oparł się o ideę Normana Woodlanda, który pierwotnie opracował kod w postaci okręgów, inspirowany alfabetem Morse'a. Ten nie miał jednak warunków do zrealizowania przedsięwzięcia, mimo to został okrzyknięty pionierem kodu kreskowego i jego współtwórcą.
George Laurer zmienił zamysł kodu złożonego z okręgów i wprowadził prostsze w drugu i skanowaniu paski o różnej szerokości oraz 12-cyfrowy kod. Stworzył również specjalny skaner do odczytywania kodu. Od tej pory, sklepy na całym świecie opierają swoją sprzedaż właśnie na takim oznakowaniu produktów. Według portalu RadioZet Biznes, codziennie skanuje się ponad pięć miliardów kodów na towarach na całym świecie.
Zastanawiasz się, jak przedłużyć żywotność ziół ze sklepu? Mamy na to sposób:
Zobacz również:
- Ile w tym roku wydamy na jedzenie na święta? W Polsce wydatki rosną szybciej niż w innych krajach Europy
- Na zakupy za równowartość blisko 1500 zł mieli 50 sekund. Wszystko, a nawet więcej, oddali potrzebującym
- "A może być bez grosika?", "Ojej, nie mogę wydać reszty ze 100 zł". Co zrobić, gdy słyszysz to od sprzedawcy? Wyjaśniamy
-
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie