Lidl wycofuje z obrotu wino - na etykiecie zabrakło istotnej informacji

Węgierskie wino marki Feind Lajos zostaje wycofane ze sprzedaży w sklepach Lidl Polska, wszystkiemu są winne etykiety bez ostrzeżeń w języku polskim o obecnych w trunku siarczanach. Jest to szczególnie ważne dla alergików, którzy miewają ostre reakcje alergiczne na siarczany zawarte w produktach spożywczych.

Lidl wycofuje wino - można je oddać w każdym dyskoncie

Ogłoszenie sieci sklepów dotyczy produktu Feind Balaton Rosé Cuvée o pojemności 0,75 l. Na etykiecie wina zawarto informacje o siarczanach jedynie w języku angielskim. Zabrakło jednak napisów w języku polskim. Dla osób niemających alergii stężenie siarczanów jest na dopuszczalnym poziomie, nie ma podstaw do obaw.

- W trosce o bezpieczeństwo konsumentów reakcja firmy Lidl Polska była natychmiastowa i przedmiotowy produkt wycofano ze sprzedaży. Artykuł można zwrócić w każdym sklepie Lidl bez okazywania paragonu, a koszt jego zakupu zostanie zwrócony - podaje sieć.

Czym są siarczany? Alergicy muszą uważać!

Siarczany to najczęściej związki chemiczne pojawiające się w żywności jako konserwanty. Oznaczane są jako E220 lub E228 to nic innego jak dwutlenek siarki. Może wywoływać reakcje alergiczne.

Dwutlenek siarki to bezbarwny gaz uzyskiwany w procesie spalania węgla kamiennego. Może podrażniać błony śluzowe oraz skórę przy bezpośrednim kontakcie. W przypadku dużych stężeń doprowadza nawet do poparzeń. Dwutlenek siarki jest powszechnie używany w przemyśle - ma lekkie działanie wybielające, może służyć jako medium chłodzące. Posiada również właściwości bakteriobójcze.

Korek zaklinował się w butelce wina tak mocno, że nie radzi sobie z nim nawet otwieracz? Użyj zapalniczki lub... ciepłej wody!

Zobacz wideo

Siarczany w winach - po co się je dodaje?

Najczęściej E220 spotkamy w produktach kwaśnych, czyli winach. Ma za zadanie zwalczać drobnoustroje, zapobiegać nieplanowanej fermentacji wina i powstawaniu pleśni. Z powodu wybielających właściwości, w białych winach jest go z reguły więcej niż w czerwonych.

Dwutlenek siarki ma istotny wpływ na organizm. Jego nadmiar powoduje obniżenie wchłanialności witaminy B1. W przypadku astmatyków może powodować trudności z oddychaniem. Według medycznych raportów z powodu wstrząsu anafilaktycznego po zetknięciu z produktami konserwowanymi dwutlenkiem siarki w Stanach Zjednoczonych zmarło w ostatnim czasie kilka osób.

Więcej o: