Restauracja będzie funkcjonować w Warszawie, w kompleksie biurowym Adgar Plaza przy ul. Postępu 17 A. Firma liczy z pewnością na okoliczne biura i ich pracowników, którzy lubią zamawiać jedzenie w czasie przerw obiadowych. Lokal, zajmujący aż 151 metrów kwadratowych, będzie serwował dania znane wszystkim odwiedzającym sklep Ikea, którzy postanowili po męczących zakupach coś przegryźć.
- Chcemy, aby nasi klienci mieli możliwość wyboru różnych sposobów na robienie zakupów również, jeżeli chodzi o naszą ofertę gastronomiczną. Dlatego biorąc pod uwagę ich oczekiwania, nieustannie pracujemy nad nowymi rozwiązaniami i pomysłami – mówiła portalowi dlahandlu.pl Oriana Pajewska z Ikea Retail w Polsce.
Do menu lokalu trafiły potrawy znane z restauracji IKEA, takie jak: filet z łososia, de volaille, sałatka z krewetkami czy słynne klopsiki – w wersji mięsnej i wegańskiej.
Zobacz nasz przepis na kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne:
Restauracja Ikea została otwarta na próbę, firma będzie zapewne analizować wyniki sprzedaży i podejmie decyzję o rozszerzeniu lub zaprzestaniu działalności.
Przypomnijmy, pierwszy sklep Ikea powstał w Polsce w 1990 roku w Warszawie. Na tę chwilę jest ich już dziesięć. Funkcjonuje również szesnaście fabryk, a ogólnie w Polsce dla firmy pracują niemal cztery tysiące pracowników.