Shiok Meats, firma z Singapuru, prowadzi prace nad mięsem krewetek, które pozyskuje się bez konieczności połowu skorupiaków, a "jedynie" z pomocą dobrze wyposażonego laboratorium. Próbka komórek wyselekcjonowanych z mięsa krewetek dojrzewa przez sześć tygodni w temperaturze 28 stopni, by stać się w pełni jadalnym kawałkiem mięsa.
Wadą takiej produkcji mięsa jest zdecydowanie jego cena - za kilogram krewetek z laboratorium musielibyśmy zapłacić około 19 tysięcy złotych. Dla porównania, cena za kilogram krewetek w polskim sklepie to koszt od 40 do 60 złotych, zależnie od gatunku krewetki i producenta.
Prezes firmy Shiok Meats Sandhya Sriram ma jednak plan obniżyć koszty produkcji do około 50 dolarów (około 195 zł). Byłoby to możliwe dzięki zastosowaniu np. tańszych pożywek dla komórek.
Wypróbuj nasz przepis na makaron z krewetkami:
Shiok Meats planuje już testy swojego produktu w restauracjach. W tym celu starają się o dofinansowanie z pomocą firmy Philippines’ Monde Nissin Corp, która wspiera całe przedsięwzięcie. By plan doszedł do skutku, potrzebne są nie tylko fundusze, lecz także zgoda władz Singapuru. Shiok Meats ma ambicje, by zrewolucjonizować wciąż rozrastający się rynek alternatywnych rozwiązań dla mięsa.