Stan metastabilny w twojej zamrażarce, czyli (nie)banalny trik na mrożoną kawę jak z kawiarni

Lubicie frappucino? To rewelacyjny napój na każdą porę roku, ale to latem jest najpopularniejszy. Doskonale chłodzi, świetnie smakuje i oczywiście pobudza, jak każda kawa. Dziś mamy dla was wskazówkę, jak zrobić pyszne frappucino, wykorzystując... zasady fizyki.

Mrożona kawa jak z kawiarni? Wykorzystajcie trik z TikToka

Jeśli lubicie frappucino, możecie codziennie odwiedzać ulubioną kawiarnię i kupować napój na miejscu. Ta opcja jednak kiepsko sprzyja budżetowi domowemu... Możecie więc przyrządzić pyszny napój samodzielnie. Na TikToku pojawiło się krótkie wideo pokazujące, jak to zrobić.

Autorka wideo kupiła butelkowane frappucino jednej z popularnych sieciówek i wstawiła je na krótki czas do zamrażalnika. Gdy je wyjęła, kawa wydawała się wciąż płynna, ale po wstrząśnięciu butelką zamieniła się w przyjemnie zmrożoną "papkę", która miała konsystencję napoju typu "slushie", idealną dla frappucino.

Aby przyrządzić taki napój, kupcie butelkowaną kawę i, nie odkręcając jej, wstawcie do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie ją, wstrząśnijcie i cieszcie się pysznym frappucino.

Kawa dla fizyka

Jak to możliwe? Wszystko wyjaśnia fizyka - mamy do czynienia ze stanem metastabilnym cieczy, a konkretnie cieczą przechłodzoną. W określonych warunkach płyn nie zamarznie, lecz przejdzie właśnie w stan metastabilny. Musi być jednak zamknięty w butelce o gładkich ściankach i należy go ustawić stabilnie w miejscu, gdzie temperatura przyjmuje wartość poniżej zera. Następnie czekamy około 30-40 minut. Gdy wyjmiemy płyn z zamrażalnika, ciecz nadal powinna być płynna, ale gdy wstrząśniemy butelką (plastikową można o coś uderzyć), zacznie przechodzić w stan stały.

Zobacz wideo