Lubisz hummus? Nigella Lawson dodała do niego masło orzechowe. "Świętokradztwo!"

Nigella Lawson, znana brytyjska dziennikarka i guru kulinariów podzieliła swoich fanów po tym, jak zaprezentowała przepis na hummus z dodatkiem masła orzechowego. Profanacja? Smak idealny? Spróbujcie przepisu na kontrowersyjne danie.

Kontrowersyjny hummus Nigelli Lawson

Hummus to obecnie jedna z najbardziej lubianych past. Jeszcze kilka lat temu uważany za ulubiony produkt hipsterów i wegetarian, obecnie chętnie jedzą go osoby o różnych dietach i poglądach. Nigella Lawson, jedna z najpopularniejszych brytyjskich dziennikarek i kucharek opublikowała przepis na hummus z dodatkiem masła orzechowego, czym wzbudziła niemałe kontrowersje wśród fanów.

 

W jednym ze swoich ostatnich postów na Instagramie Nigella opublikowała kolejny "Przepis dnia" – tym razem był to hummus z dodatkiem masła orzechowego, użytego zamiast pasty tahini. Lawson zdawała sobie sprawę, że taka wersja popularnego dania będzie budzić kontrowersje i zachęciła swoich obserwujących, by spróbowali takiego hummusu, zanim zaczną go oceniać.

Zamiast użyć pasty tahini, która w zasadzie jest masłem sezamowym, użyłam masła orzechowego. Do tego dania nie potrzeba eleganckich dodatków – ono jest eleganckie samo w sobie

- podsumowała dziennikarka.

Fani podzieleni pomysłem Nigelli

Fani oczywiście natychmiast się podzielili na dwa obozy. "Nawet nie chcę o tym myśleć!" – napisał jeden z nich. "Świętokradztwo! Dlaczego w ogóle mielibyśmy dodawać tak wyrazisty produkt do hummusu? Hummus to hummus i tyle" – oburzała się inna instagramerka.

Nie brakowało też głosów z drugiej strony: "Wygląda pysznie i jest doskonałym źródłem błonnika! Uwielbiam hummus z kawałkiem pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie..." - napisał jeden z komentujących. Z kolei inny dodał: "To ma sens, to po prostu naturalna ewolucja tradycyjnego hummusu robionego na bazie tahini".

Zaciekawieni? Sami wypróbujcie przepis dziennikarki. Poniżej znajdziecie dokładny przepis.

Hummus orzechowy według Nigelli Lawson

Składniki:

  • 800 g ciecierzycy w zalewie (2 puszki),
  • ząbek czosnku,
  • 60 ml oliwy,
  • 6 łyżek gładkiego masła orzechowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny (lub więcej, jeśli lubicie),
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (posiekanych),
  • łyżeczka wędzonej papryki do podania,
  • chlebek pita, krakersy, kawałki chleba bądź tortilli do podania

Jak zrobić hummus z masłem orzechowym według Nigelli Lawson?

Odsączcie i osuszcie ciecierzycę. Dodajcie do niej ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, masło orzechowe, sok z cytryny, sól i kmin rzymski. Wszystko zblendujcie na gładką masę. Następnie dodajcie 4 łyżki jogurtu greckiego, zblendujcie ponownie, jeśli masa jest gęsta, dodajcie kolejną łyżkę jogurtu i tyle samo oliwy (często to zależy od tego, jak miękka jest ciecierzyca). Doprawcie przyprawami i jeszcze odrobiną soli i soku z cytryny wedle uznania. Podawajcie z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i wędzoną papryką.

Zobacz wideo Zobaczcie także naszą wersję hummusu - z białej fasoli i orzechów nerkowca.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.