Hummus to obecnie jedna z najbardziej lubianych past. Jeszcze kilka lat temu uważany za ulubiony produkt hipsterów i wegetarian, obecnie chętnie jedzą go osoby o różnych dietach i poglądach. Nigella Lawson, jedna z najpopularniejszych brytyjskich dziennikarek i kucharek opublikowała przepis na hummus z dodatkiem masła orzechowego, czym wzbudziła niemałe kontrowersje wśród fanów.
W jednym ze swoich ostatnich postów na Instagramie Nigella opublikowała kolejny "Przepis dnia" – tym razem był to hummus z dodatkiem masła orzechowego, użytego zamiast pasty tahini. Lawson zdawała sobie sprawę, że taka wersja popularnego dania będzie budzić kontrowersje i zachęciła swoich obserwujących, by spróbowali takiego hummusu, zanim zaczną go oceniać.
Zamiast użyć pasty tahini, która w zasadzie jest masłem sezamowym, użyłam masła orzechowego. Do tego dania nie potrzeba eleganckich dodatków – ono jest eleganckie samo w sobie
- podsumowała dziennikarka.
Fani oczywiście natychmiast się podzielili na dwa obozy. "Nawet nie chcę o tym myśleć!" – napisał jeden z nich. "Świętokradztwo! Dlaczego w ogóle mielibyśmy dodawać tak wyrazisty produkt do hummusu? Hummus to hummus i tyle" – oburzała się inna instagramerka.
Nie brakowało też głosów z drugiej strony: "Wygląda pysznie i jest doskonałym źródłem błonnika! Uwielbiam hummus z kawałkiem pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie..." - napisał jeden z komentujących. Z kolei inny dodał: "To ma sens, to po prostu naturalna ewolucja tradycyjnego hummusu robionego na bazie tahini".
Zaciekawieni? Sami wypróbujcie przepis dziennikarki. Poniżej znajdziecie dokładny przepis.
Składniki:
Odsączcie i osuszcie ciecierzycę. Dodajcie do niej ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, masło orzechowe, sok z cytryny, sól i kmin rzymski. Wszystko zblendujcie na gładką masę. Następnie dodajcie 4 łyżki jogurtu greckiego, zblendujcie ponownie, jeśli masa jest gęsta, dodajcie kolejną łyżkę jogurtu i tyle samo oliwy (często to zależy od tego, jak miękka jest ciecierzyca). Doprawcie przyprawami i jeszcze odrobiną soli i soku z cytryny wedle uznania. Podawajcie z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i wędzoną papryką.