Aby jajecznica była pyszna, należy zadbać nie tylko o jej smak, lecz także o konsystencję. Puszysta jajecznica to prawdziwy rarytas. Idealną konsystencję osiągniemy, jeśli zamiast ubijać, dobrze nią wstrząśniemy. Wtedy masa jajeczna stanie się doskonale napowietrzona i rozmieszana. Do przygotowania takiej jajecznicy potrzebujecie jednego gadżetu - shakera do drinków.
W zasadzie można użyć każdego pojemnika z przykrywką lub nakrętką. Shaker do drinków sprawdza się idealnie, bo łatwo go doczyścić i nie pochłania zapachów. Zwykle ma też odpowiedni rozmiar, by pomieścić kilka jajek na dużą porcję jajecznicy. Należy po prostu wbić jajka do shakera, dodać trochę mleka i szczyptę soli, zamknąć pokrywę i potrząsać.
Potem masę wylewamy na rozgrzaną patelnię postawioną na średnim ogniu. Jajka cały czas mieszamy drewnianym lub silikonowym widelcem. Dlaczego widelcem? Przestrzenie między jego zębami pozwolą zachować puchatą konsystencję jajecznicy. Lepiej unikać metalowych akcesoriów - mogą zarysować patelnię. Jajka smażymy, ciągle mieszając, aż będą ścięte tak, jak lubimy. Nie zwiększajmy ognia, by przyspieszyć proces smażenia - jajecznica wtedy straci smak.