Grzyby to niezwykłe twory natury. Poza pysznymi prawdziwkami i dobrze znanymi pieczarkami można napotkać przeróżne owocniki, zarówno te, które śmiało możemy zjeść, jak i te, które lepiej omijać szerokim łukiem. Do takich ciekawych zjawisk należy kolczakówka piekąca - sprawdźcie, gdzie ją znaleźć!
Na facebookowym profilu "Crazy Nauka" opublikowano zdjęcie niesamowitego grzyba, kolczakówki piekącej (Hydnellum peckii), znanej także jako "krwawiące zęby" czy "truskawki w śmietanie". Te określenia wzięły się oczywiście ze względu na niezwykły wygląd grzyba. Przerażający czy apetyczny?
Na kolczakówkę piekącą możemy się natknąć w lasach iglastych w górach, zarówno w ziemi, jak i na szyszkach. Rośnie od lata do jesieni. Jest objęty ścisłą ochroną gatunkową i niestety należy do gatunków wymierających - nie radzi sobie z zanieczyszczeniem gleby związkami azotu, z takich terenów szybko znika. Jeśli traficie na ten grzyb w lesie, to pamiętajcie, by go nie niszczyć i nie zrywać! Kolczakówka piekąca nie jest trująca, ale jej smak jest nieprzyjemny. Pamiątkowe zdjęcie to lepszy pomysł niż użycie jej do sosu.
Jak czytamy we wpisie na profilu "Crazy Nauka", obecność "krwistych kropli" na grzybie da się łatwo wytłumaczyć - i lepszym porównaniem są krople potu. Powstają one jako wynik wysokiej wilgotności gleby, na której grzyb rośnie. W procesie osmozy woda wtłaczana jest do grzybni, a wówczas ciśnienie rośnie w całym owocniku. Grzyb pęcznieje i wypycha krople na powierzchnię. Fascynujące zjawisko!