Truskawki i jabłka w "brudnej dwunastce". Wskazali warzywa i owoce zawierające najwięcej pestycydów

Każdego roku amerykańska agencja Environmental Working Group (EWG) publikuje dwie listy warzyw i owoców. Jeden spis zawiera rośliny o najwyższej zawartości pestycydów, a drugi przeciwnie - wolne od tych substancji. Sprawdźcie, co możecie bezpiecznie jeść, a czego lepiej unikać.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czy "bio" warzywa i owoce są zdrowsze? [NaZdrowie]

Od 2004 roku EWG przedstawia "Brudną dwunastkę" i "Czystą piętnastkę" wśród warzyw i owoców. Oba rankingi powstają cyklicznie na podstawie informacji od amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA). W ten sposób konsumenci mogą dowiedzieć się, które produkty zawierają w sobie najwięcej bądź najmniej pestycydów. 

Pestycydy to silne środki ochrony roślin, które mają też negatywny wpływ na zwierzęta i ludzi. Substancje są neurotoksyczne, zaburzają gospodarkę hormonalną i enzymatyczną organizmu, a także mogą zapoczątkować (lub nasilić) procesy rakotwórcze. Z tego powodu należy unikać żywności, która może je zawierać. W tym celu stworzono "Brudną dwunastkę" i "Czystą piętnastkę" wśród warzyw i owoców. Zobaczcie, co możecie bezpiecznie kupić w każdym sklepie, a czego musicie poszukać w ekologicznych, sprawdzonych uprawach. 

"Brudna dwunastka" - tych warzyw i owoców szukaj w ekologicznych sklepach

Według listy EWG te produkty z tej mają najwyższy wskaźnik zawartości pestycydów. Warto kupować je wyłącznie ze sprawdzonych miejsc:

  1. truskawki,
  2. szpinak,
  3. jarmuż,
  4. nektarynki,
  5. jabłka,
  6. winogrona,
  7. papryka i ostra papryka,
  8. wiśnie,
  9. brzoskwinie,
  10. gruszki,
  11. seler,
  12. pomidory.

"Czysta piętnastka" to rośliny, które zawierały najmniej pestycydów

Ten spis zawiera produkty, które według badań zawierały najmniej pestycydów. Tym samym będą miały lepszy wpływ na nasz organizm:

  1. awokado,
  2. kukurydza,
  3. ananas,
  4. cebula,
  5. papaja,
  6. groszek słodki (mrożony),
  7. szparagi,
  8. melon,
  9. kiwi,
  10. kapusta,
  11. grzyby,
  12. kantalupa,
  13. mango,
  14. arbuz,
  15. słodkie ziemniaki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl/wojna-w-ukrainie, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.