Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Od 2004 roku EWG przedstawia "Brudną dwunastkę" i "Czystą piętnastkę" wśród warzyw i owoców. Oba rankingi powstają cyklicznie na podstawie informacji od amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA). W ten sposób konsumenci mogą dowiedzieć się, które produkty zawierają w sobie najwięcej bądź najmniej pestycydów.
Pestycydy to silne środki ochrony roślin, które mają też negatywny wpływ na zwierzęta i ludzi. Substancje są neurotoksyczne, zaburzają gospodarkę hormonalną i enzymatyczną organizmu, a także mogą zapoczątkować (lub nasilić) procesy rakotwórcze. Z tego powodu należy unikać żywności, która może je zawierać. W tym celu stworzono "Brudną dwunastkę" i "Czystą piętnastkę" wśród warzyw i owoców. Zobaczcie, co możecie bezpiecznie kupić w każdym sklepie, a czego musicie poszukać w ekologicznych, sprawdzonych uprawach.
Według listy EWG te produkty z tej mają najwyższy wskaźnik zawartości pestycydów. Warto kupować je wyłącznie ze sprawdzonych miejsc:
Ten spis zawiera produkty, które według badań zawierały najmniej pestycydów. Tym samym będą miały lepszy wpływ na nasz organizm:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl/wojna-w-ukrainie, kobieta.gazeta.pl/ukraina.