Znasz to uczucie, gdy za oknem taki skwar, że pomimo siedzenia w domu nie możesz wytrzymać? W takie dni trudno skupić się na pracy i obowiązkach, a apetyt jest minimalny. Kluczowe w takich chwilach jest to, aby odpowiednio się nawadniać oraz jeść dania, które będą w stanie od środka nas ochłodzić i jednocześnie dostarczyć nam wartości odżywczych.
Nie samą wodą, lemoniadą czy mrożoną kawą człowiek żyje. Wysokie temperatury sprawiają, że nasze menu powinno opierać się o dania lekkie, chłodne i szybkie. Gorące i wymagające od nas długiego czasu przygotowywania posiłki na pewno nie sprzyjają słonecznemu klimatu. Dlatego dieta podczas upałów powinna być oparta o różnorodność. Abyśmy nie musieli tylko pić wody, dostępność do świeżych owoców i warzyw bardzo w tym pomaga.
Nic tak nie nawadnia jak soczysty melon lub słodki pomidor. Wszystkie warzywa i owoce, które mają w sobie dużo wody, będą idealne dla naszego organizmu. Nie tylko świetnie smakują, a także nawadniają i gaszą pragnienie. Ciekawym, ale skutecznym sposobem na ochłodzenie jest zamrożenie swojego ulubionego owocu. W takiej wersji bardzo dobrze smakuje winogron, albo kawałki arbuza czy ananasa. Takie owoce nie tylko można jeść prosto z zamrażarki, ale również są idealnym dodatkiem do soków i lemoniady.
Jest ona bogata w ryby, białe mięso, warzywa i owoce oraz w nabiał. W diecie tej kluczowe jest to, aby produkty były jak najmniej przetworzone i bogate w składniki odżywcze. Nie jest ona tłusta, nie stawia się w niej na smażenie, a bardziej grillowanie i pieczenie. Przykładowymi daniami takiej diety jest sałatka z orzechami, warzywami i serem feta, koktajl owocowy, albo owsianka na wodzie.
Nabiał, który uprzednio schłodzisz w lodówce, pozwoli ci znaleźć ukojenie w te upalne dni. Nie tylko schłodzi jako napój, możesz z niego zrobić domowe lody jogurtowe z dodatkiem owoców, lub jest doskonałym dodatkiem do musli, lub płatków kukurydzianych.
Taki obiad na zimno to strzał w dziesiątkę. Ochłodzi, nasyci i gdy zrobisz go nieco więcej, zostanie na 2 lub 3 dni, co na pewno oszczędzi twój czas. Zupy krem, chłodniki lub zupy owocowe nie tylko są lekkie, ale również zdrowe.
Gdy nie mamy ochoty na gorące potrawy, możemy wspomagać się pastami, które są dobrym dodatkiem do pieczywa, chipsów, czy naleśników. Pasta jajeczna lub hummus to łatwe i ogólnodostępne produkty, które możesz też zrobić w domu, a kanapki z nimi są lekkie i pyszne.
Jak warzywo, które sprawia, że robi nam się gorąco, a po zjedzeniu go brakuje nam tchu, bo jest tak ostre, może pomóc w upałach? Pomimo tego, że papryczka chilli i potrawy, do których jest dodawana, mogą powodować uczucie gorąca, sprawia też, że nasze ciało się poci. Zawarta w niej kapsaicyna powoduje, większe wydostanie się potu i dzięki temu obniżamy swoją temperaturę ciała.