Co jeść, gdy żar leje się z nieba? Na ratunek przychodzi ostra papryczka

Lato w pełni, a to oznacza duże temperatury, które lubimy, ale niekiedy są też uciążliwe. Pomimo pięknej słonecznej aury, która towarzyszy nam już od kilkunastu tygodni szukamy sposobów na ochłodzenie się. Jednym z nich jest ostra papryczka, która nieoczywista, ale może pomóc w upalne dni.

Znasz to uczucie, gdy za oknem taki skwar, że pomimo siedzenia w domu nie możesz wytrzymać? W takie dni trudno skupić się na pracy i obowiązkach, a apetyt jest minimalny. Kluczowe w takich chwilach jest to, aby odpowiednio się nawadniać oraz jeść dania, które będą w stanie od środka nas ochłodzić i jednocześnie dostarczyć nam wartości odżywczych.

Dieta letnia musi być inna?

Nie samą wodą, lemoniadą czy mrożoną kawą człowiek żyje. Wysokie temperatury sprawiają, że nasze menu powinno opierać się o dania lekkie, chłodne i szybkie. Gorące i wymagające od nas długiego czasu przygotowywania posiłki na pewno nie sprzyjają słonecznemu klimatu. Dlatego dieta podczas upałów powinna być oparta o różnorodność. Abyśmy nie musieli tylko pić wody, dostępność do świeżych owoców i warzyw bardzo w tym pomaga.

Co jeść w upały?

  • Warzywa i owoce to nasi najlepsi przyjaciele

Nic tak nie nawadnia jak soczysty melon lub słodki pomidor. Wszystkie warzywa i owoce, które mają w sobie dużo wody, będą idealne dla naszego organizmu. Nie tylko świetnie smakują, a także nawadniają i gaszą pragnienie. Ciekawym, ale skutecznym sposobem na ochłodzenie jest zamrożenie swojego ulubionego owocu. W takiej wersji bardzo dobrze smakuje winogron, albo kawałki arbuza czy ananasa. Takie owoce nie tylko można jeść prosto z zamrażarki, ale również są idealnym dodatkiem do soków i lemoniady.

Warzywa i owoce (zdjęcie ilustracyjne)Warzywa i owoce (zdjęcie ilustracyjne) moritz320/Pixabay

  • Dieta śródziemnomorska

Jest ona bogata w ryby, białe mięso, warzywa i owoce oraz w nabiał. W diecie tej kluczowe jest to, aby produkty były jak najmniej przetworzone i bogate w składniki odżywcze. Nie jest ona tłusta, nie stawia się w niej na smażenie, a bardziej grillowanie i pieczenie. Przykładowymi daniami takiej diety jest sałatka z orzechami, warzywami i serem feta, koktajl owocowy, albo owsianka na wodzie.

  • Jogurty, kefiry i maślanki

Nabiał, który uprzednio schłodzisz w lodówce, pozwoli ci znaleźć ukojenie w te upalne dni. Nie tylko schłodzi jako napój, możesz z niego zrobić domowe lody jogurtowe z dodatkiem owoców, lub jest doskonałym dodatkiem do musli, lub płatków kukurydzianych.

  • Zupy

Taki obiad na zimno to strzał w dziesiątkę. Ochłodzi, nasyci i gdy zrobisz go nieco więcej, zostanie na 2 lub 3 dni, co na pewno oszczędzi twój czas. Zupy krem, chłodniki lub zupy owocowe nie tylko są lekkie, ale również zdrowe.

  • Pasty i dipy

Gdy nie mamy ochoty na gorące potrawy, możemy wspomagać się pastami, które są dobrym dodatkiem do pieczywa, chipsów, czy naleśników. Pasta jajeczna lub hummus to łatwe i ogólnodostępne produkty, które możesz też zrobić w domu, a kanapki z nimi są lekkie i pyszne.

  • Ostra papryczka

Jak warzywo, które sprawia, że robi nam się gorąco, a po zjedzeniu go brakuje nam tchu, bo jest tak ostre, może pomóc w upałach? Pomimo tego, że papryczka chilli i potrawy, do których jest dodawana, mogą powodować uczucie gorąca, sprawia też, że nasze ciało się poci. Zawarta  w niej kapsaicyna powoduje, większe wydostanie się potu i dzięki temu obniżamy swoją temperaturę ciała.

Papryka chiliPapryka chili fot.: pixabay

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.