Włóż kilka do szafki lub pojemnika. Polecany sposób na walkę z uciążliwymi owadami w kuchni

Mole spożywcze to jeden z częstych problemów w kuchni. Owady gnieżdżą się w sypkich produktach, takich jak mąka, kasze czy cukier. Często niestety przynosimy je już ze sklepu, a potem musimy się nieźle namęczyć, żeby się ich pozbyć. W walce z tymi szkodnikami pomogą liście laurowe.

Mole spożywcze to owady, które niestety dość często urzędują w naszych kuchniach. Zwykle można je znaleźć w suchych produktach, takich jak mąka, kasza, makaron czy cukier. Przynosimy je do domu najczęściej razem z zakupami. Bardzo łatwo pokonują opakowania foliowe czy papierowe torebki, dostając się do sypkich produktów. Tam składają białe okrągłe jaja. Larwy po wykluciu rozpełzają się, a następnie tworzą wokół siebie oploty z cienkiej, podobnej do pajęczyny przędzy. 

Jak się pozbyć moli spożywczych z kuchni? Po pierwsze: mycie

Kiedy może już zagnieżdżą się w naszej kuchni, nie jest wcale tak łatwo się ich pozbyć. Trzeba wyrzucić wszystkie produkty, w których znaleźliśmy owady i takie, w których mogą być. Najlepiej wrzucić je do szczelnego worka na śmieci i od razu wynieść z domu. Te produkty, które nie zostały zaatakowane, można profilaktycznie przemrozić. Należy też odkurzyć całe pomieszczenie, nie tylko szafki kuchenne, aby pozbyć się niewidocznych gołym okiem jajeczek owadów.

Kolejny krok to dokładnie umycie wszystkich miejsc, w których znajdowały się produkty z molami spożywczymi. Powinniśmy użyć do tego ciepłej wody z detergentem. Szafki myjemy zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Można zostawić w środku również naczynie z podgrzanym octem.

Zobacz wideo Pająki, mrówki, mole... Sprawdź, jak domowymi sposobami pozbyć się insektów

Mole spożywcze w kuchni. Jak się ich pozbyć?

Gdy już wyszorujemy porządnie szafki i szuflady, możemy też użyć konkretnych przypraw, które odstraszą mole spożywcze. Są to liście laurowe, które prawdopodobnie większość z was ma w kuchni. Dodajemy je przecież bardzo często między innymi do zup

Wystarczy włożyć do szafki lub szuflady, w której zwykle trzymamy sypkie produkty, kilka listków. Pojedyncze można również umieścić w pojemnikach z mąką, kaszą czy cukrem. Nie powinny wpłynąć na ich smak. 

Inne zapachy, za którymi nie przepadają mole spożywcze, to np. goździki czy cytryna. Można więc użyć też tej drugiej przyprawy lub włożyć do szafek kulki o zapachu cytrynowym.

Jak uniknąć moli spożywczych w kuchni?

Aby uniknąć ponownej inwazji moli spożywczych należy wszystkie sypkie artykuły żywnościowe przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Najlepiej nadają się do tego szklane słoiki czy metalowe puszki. Pojemniki takie warto co jakiś czas dokładnie umyć w środku i na zewnątrz. Jeśli nawet zdarzy nam się znów przynieść mole spożywcze do domu, to unikniemy ich gnieżdżenia się w kolejnych produktach i walka z nimi będzie łatwiejsza i szybsza.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.