W sklepach może zabraknąć makaronu? Ten scenariusz jest prawdopodobny. Branża ma spore problemy

W sklepach może zabraknąć makaronu? Okazuje się, że to całkiem prawdopodobny scenariusz. Wielu producentów rozważa czasowe wstrzymanie produkcji ze względu na szalejące ceny. Polska Izba Makaronu razem z Polskim Związkiem Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego zwróciły się w tej sprawie do rządu.

Trudności z dostępnością cukru w sklepach mamy już za sobą. Pora na makaron. Producenci wskazują, że ze względu na szalejącą inflację, mogą być zmuszeni do wstrzymania produkcji. Czy jest się czego obawiać i powinniśmy robić zapasy? Sprawdźmy.

Zobacz wideo Makaron w suszarce do sałaty? Kuchenne triki, na które nie wpadniecie sami

W sklepach może zabraknąć makaronu? To możliwe

Wielu producentów rozważa czasowe wstrzymanie produkcji w okresie szalejących cen materiałów i surowców oraz energii, co może zakłócić łańcuch dostaw i spowodować przejściowe braki makaronów na półkach

- powiedział Marek Dąbrowski, prezes Polskiej Izby Makaronu w rozmowie z Portalem Spożywczym.

Wskazał również, że "największym wyzwaniem dla branży makaronowej jest niestabilność i nieprzewidywalność warunków rynkowych". Obecnie jest to szalejąca inflacja oraz brak regulacji w zakresie cen gazu i energii. Jeśli produkcja zostanie wstrzymana, na sklepowych półkach może zabraknąć makaronu. Decyzja producentów jednak jeszcze nie zapadła, więc nie ma powodów do paniki.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Węgiel uratuje twoją lodówkę. Niewielka ilość może poprawić smak przechowywanych produktówWęgiel uratuje lodówkę. Może poprawić smak przechowywanych produktów

Apel producentów makaronu o pomoc. Co na to Jacek Sasin?

Polska Izba Makaronu wspólnie z Polskim Związkiem Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego wystosowały apel do ministra aktywów państwowych Jacka Sasina o "podjęcie dialogu wokół wyzwań w branży makaronowej i młynarskiej w świetle rosnących cen energii elektrycznej, paliw i gazu".

Ciasto na pizzęCiasto na pizzę - przepis, który zajmie ci 5 minut. Typ mąki ma duże znaczenie, ale ważniejsza jest temperatura

Największym wyzwaniem dla naszych branż jest obecnie utrzymanie rotacji produktów i zachowania ciągłości łańcucha dostaw po wzroście cen energii elektrycznej, paliw i gazu, czyli kluczowych czynników w produkcji makaronu i mąki, co wiąże się z koniecznością podjęcia działań mających na celu wprowadzenie niezbędnych zmian legislacyjnych gwarantujących producentom, przetwórcom żywności i dystrybutorom żywności

- czytamy. Pełny apel można przeczytać TUTAJ.

Więcej o: