Pomyłka może skończyć się tragedią. Trujące grzyby przypominające te jadalne istnieją

Wybranie się na grzybobranie, szczególnie gdy nie ma się pojęcia o ich zbieraniu może skończyć się naprawdę źle. Wiele grzybów, pomimo że są trujące łudząco przypominają te najpopularniejsze jadalne okazy. Przedstawiamy listę tych, na które trzeba uważać.

Grzyby opanowały jesienny sezon. Do lasu wybierają się nawet ci, którzy nigdy nie mieli nic z nimi wspólnego. Brak przygotowania i wiedzy może się jednak skończyć nie najlepiej. Mało kto wie, że istnieją takie gatunki które, pomimo że są trujące, wyglądem przypominają te jadalne. Przez takie podobieństwo osoby, które nie mają doświadczenia z grzybami mogą się bardzo pomylić. Jeśli ktokolwiek zje takie grzyby może mieć problemy zdrowotne.

Najczęstsze grzybowe pomyłki - atlas grzybów podobnych do trujących

Nikt na pewno nie chce, aby konsekwencją niewiedzy była ingerencja w zdrowie i samopoczucie. Okazuje się, że nawet te najpopularniejsze gatunki jak np. borowiki lub kurki można pomylić z ich trującymi klonami. Taki błąd może sporo kosztować, zaczynając od zatrucia pokarmowego, a kończąc na wizycie w szpitalu. Pamiętaj zatem, aby nie zabierać do domu okazów, których nie jesteś pewien. Upewnij się kilka razy czy aby na pewno to, co chcesz zjeść cię nie otruje.

#1 Muchomor plamisty (trujący) i czubajka kania (jadalna)

Kapelusz muchomora jest szarobrązowy lub żółtobrązowy, posiada białe łatki. Gdy jest całkowicie dojrzały na brzegach występują wyraźne karbowania. Jego zapach może przypominać rzodkiewkę. Po spożyciu zauważa się wyraźne osłabienie, wymioty i suchość w gardle, a także zawroty głowy. Natomiast jadalnym odpowiednikiem tego grzyba jest czubajka kania. Jej kolor jest biały, a kapelusz pokrywają szaro-brązowe łuski. Pod spodem kani znajduje się ruchomy pierścień, którego muchomor nie posiada.

Muchomor plamisty (trujący) i czubajka kania (jadalna)
Muchomor plamisty (trujący) i czubajka kania (jadalna) Fot. Pavlo Burdyak, shutterstock.com / Eryk Stawinski, shutterstock.com

#2 Lisówka pomarańczowa (trująca) i kurka (jadalna)

Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które można znaleźć w lesie. Ich charakterystyczny wygląd można jednak pomylić z lisówką pomarańczową. Skutkiem zjedzenia tego grzyba są dolegliwości trawienne, dlatego warto na niego uważać. Aby rozróżnić oba okazy, należy spojrzeć na ich kapelusz. Hymenofor kurek, który składa się z żylastych fałd zbiegających na trzonie pozwala odróżnić je od lisówki, której brzeg kapelusza jest bardzo podwinięty.

Lisówka pomarańczowa (trująca) i kurka (jadalna)
Lisówka pomarańczowa (trująca) i kurka (jadalna) Fot. fot. Wikimedia Commons, Jerzy Opioła / Tomasz Waszczuk, Agencja Wyborcza.pl

#3 Goryczak żółciowy (trujący) i borowik szlachetny (jadalny)

Grzyby są na tyle do siebie podobne, że rzeczywiście można się bardzo pomylić. Jednak to, co charakteryzuje prawdziwka to jego mięsisty trzon, na którym pojawia się biała siatka. Dodatkowo kolor kapelusza od spodu znacznie różni się od tego, który jest na goryczaku. Borowik jest zdecydowanie jaśniejszy. Aby mieć pewność, że do koszyka nie jest zbierany jego niejadalny klon wystarczy czubkiem języka dotknąć powierzchni kapelusza. Smak, który poczujemy będzie gorzki i niesmaczny. Co prawda ta odmiana nie jest trująca, jednak przez intensywność goryczy nie zjemy przygotowanej z nim potrawy do końca.

Goryczak żółciowy (trujący) i borowik szlachetny (jadalny)
Goryczak żółciowy (trujący) i borowik szlachetny (jadalny) Fot. RealPeopleStudio, Shutterstock / Shutterstock

#4 Mleczaj wełnianka (trujący) i mleczaj rydz (jadalny)

Patrząc jedynie na wygląd oba grzyby są prawie identyczne. Jest to spowodowane tym, że oba mają kapelusze w kształcie lejka. Jednak aby odróżnić je od siebie, należy spojrzeć na miąższ. Mleczaj wełnianka charakteryzuje się niezmiennie białym, natomiast rydz wydziela marchewkowe mleczko. Po uszkodzeniu jego blaszki zielenieją co również ułatwia ich odróżnienie. Dodatkowo wełnianka na swoim kapeluszu posiada białe włoski, które również wyróżniają go od jadalnego grzyba. Spożycie wełnianka może powodować mdłości i wymioty.

Mleczaj wełnianka (trujący) i mleczaj rydz (jadalny)
Mleczaj wełnianka (trujący) i mleczaj rydz (jadalny) Fot. iStock / wikimedia commons

#5 Piestrzenica kasztanowata (trująca) i smardz jadalny (jadalny)

W tym przypadku różnica jest znacząca, ponieważ grzyby odróżnia od siebie kolor. Jeśli jednak nie mamy takiej wiedzy możemy w łatwy sposób je pomylić. Trujący owocnik charakteryzuje się kolorem ciemnobrązowym, natomiast smardz jadalny jest w kolorach jasnobeżowych. Gdy pomylimy się w tym przypadku i do garnka trafi trujący okaz może on spowodować uszkodzenia wątroby i nerek.

Piestrzenica kasztanowata (trująca) i smardz jadalny (jadalny)
Piestrzenica kasztanowata (trująca) i smardz jadalny (jadalny) Fot. flickr.com, Marko Vertainen, CC BY-NC 2.0 / istockphoto.com / Nataliia_Melnychuk
Więcej o: