Dlaczego w marketach w USA jajka przechowuje się w lodówkach, a w Polsce nie? Powód jest ważny, a my możemy się cieszyć

W polskich marketach jajka znajdziemy ustawione klasami na półkach. Natomiast kiedy wybierzemy się w podróż za ocean zauważymy, ze amerykańskie markety nie obchodzą się z jajkami w sposób, który znamy. Dlaczego w USA jajka przechowywane są w lodówkach? Powód jest bardzo ważny.
Zobacz wideo

Praktycznie w każdym dyskoncie spożywczym w Polsce, jajka są ustawione na sklepowych półkach, a nie w lodówkach, czy chłodniach. Zupełnie inaczej jest w USA, gdzie jajka obowiązkowo muszą być chłodzone. Dlaczego tak to ważne i czy polskie markety nie popełniają błędu?

Gotowanie w zmywarceUgotowała warzywa w zmywarce, uważa to za sposób idealny. Internauci nie wierzą

Jajka sprzedawane w USA muszą być przechowywane w lodówkach. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Jajka, które są dopuszczone do sprzedaży w amerykańskich marketach, uprzednio muszą zostać dokładnie umyte. Zabieg ten jest stosowany nie ze względów estetycznych, ale po to, by ograniczyć możliwość zarażenia salmonellą. Niestety, jajka po umyciu tracą naturalną barierę ochronną znajdującą się na skorupce, przez co muszą być niemal natychmiast schłodzone, by nie rozwinęły się na nich szkodliwe drobnoustroje. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zaleca, by kupione jajka nie przebywały w temperaturze pokojowej dłużej, niż dwie godziny. W przeciwnym razie, spożycie dania z takim produktem może wiązać się z zatruciem.

W Polsce nie ma konieczności mycia jaj przeznaczonych do spożycia, dlatego nie zaleca się przechowywania ich w niskich temperaturach. Przez to, że jaja przeznaczone do sprzedaży nie są czyszczone, nie pozbawia się ich naturalnej warstwy ochronnej. Co więcej, jajka, które nie zostały pozbawione naturalnej bariery ochronnej, zdecydowanie dłużej nadają się do spożycia. Jeśli więc kupimy w markecie jajka, nie należy ich myć i wkładać do lodówki - to jedynie zmniejszy termin ich przydatności.

A co z salmonellą? Na terenie Europy hodowcy drobiu nieśnego mają obowiązek zaszczepienia zwierząt przeciwko salmonelli. Jeśli więc kupimy jajka z marketu, gdzie nie były przechowywane w chłodni, ryzyko zarażenia salmonellą wciąż będzie niskie. Mimo wszystko Unia Europejska zaleca, by markety nie przechowywały jajek w ciepłej temperaturze, ponieważ może to skutkować ich przegrzaniem i skropleniem podczas powrotu do domu z zakupami. 

Kluski śląskie - domowa produkcja z najlepszego przepisuKluski śląskie - przepis. Musisz wyczuć "ile ziemniak zabierze"

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: