Zapełni niejeden koszyk do pełna. Gdzie znaleźć i jak wyglądają mleczaje świerkowe?

Okres jesienny to wyjątkowy czas dla wszystkich miłośników grzybów. Gdy sezon jest obfity do koszyków trafia wiele okazów, które później widziane są na talerzach. Po mleczaja świerkowego warto wybrać się do lasu, bo pysznie zaopatrzy niejedną spiżarnię.

Mleczaj świerkowy jest to grzyb z rodziny gołąbkowatych. A jego nazwę nadała mu Alina Skirgiełło w 1998 roku. Wcześniej w Polsce gatunek ten był opisywany jako mleczaj zmienny. Przez niektórych uważany za odrębny rodzaj grzyba, a przez innych jako inna odmiana mleczaja rydza.

Jak wygląda mleczaj świerkowy?

Jako młody grzyb jego kapelusz przybiera kształt łukowaty, z czasem robi się płaski, środek staje się wklęsły, a później lejkowaty. Jego brzegi pozostają podwinięte, a kolor przypomina czerwonopomarańczowy. Jego skórka jest sucha i błyszcząca, a po przymrozkach delikatnie zielenieje. Blaszki są kruche, dość gęste również czerwonopomarańczowe, a przy uszkodzeniu zielenieją. Grzyb może mieć od 3 do 7 centymetrów wysokości. Ma przyjemny owocowy zapach, jednak gorzkawy smak, który z czasem robi się łagodniejszy. Mleczko wypływające z niego ma barwę pomarańczową, po około 15 minutach zmienia się na winnoczerwoną.

Mleczaj świerkowy
Mleczaj świerkowy Fot. Henri Koskinen, Shutterstock
Zobacz wideo

Gdzie występuje?

Na terenach Europy Środkowej jest pospolity, a Polsce dość często spotykany. Występuje w lasach mieszanych i iglastych. Rośnie wyłącznie pod świerkami na różnych glebach. Często można go znaleźć w obfitych skupiskach. Najczęściej spotykany w okresie od sierpnia do listopada.

Zastosowanie w kuchni

Mleczaj świerkowy jest grzybem jadalnym, często zbieranym i wykorzystywanym do zapełnienia piwniczek i spiżarni na okres zimowy. Jego smak jest lekko gorzkawy co wyróżnia go od innych podobnych grzybów. Można go jeść na surowo, podsmażanego, a także doskonale smakuje w marynacie lub kiszony w occie. Nie poleca się go zamrażać lub suszyć, ponieważ po takiej obróbce jego gorycz jest bardziej intensywna.

Więcej o: