Najprostsza szarlotka na świecie. Nie potrzebujesz piekarnika i zrobisz ją w 20 minut

Jabłecznik to ulubione jesienne ciasto wielu osób. Zazwyczaj stawia się na klasyczny przepis, który zna każdy. Jednak można je zrobić dużo szybciej i prościej. Nie potrzebujesz piekarnika i długich przygotowań.

Tradycyjny przepis na szarlotkę mówi, że robi się ją na kruchym lub półkruchym cieście i łączy z tartymi jabłkami z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Jednak z czasem nawet te najbardziej klasyczne dania i wypieki przechodzą zmiany. Eksperymentowanie w kuchni staje się coraz bardziej popularne, a zatem w internecie pokazuje się coraz więcej nowych i innowacyjnych receptur.

Szarlotka, którą wszyscy znają również należy do ciast, które można zrobić inaczej i szybciej. Ekspresowy przepis, do którego nie potrzebujesz nawet piekarnika podbija serca wszystkich, którzy nie przepadają za długim gotowaniem. Czas przygotowania to zaledwie 20 minut, a do tego potrzebujesz jedynie patelni. Sposób, w jaki się ją przygotowuje, jest banalnie prosty i na pewno poradzi sobie z nim każdy.

Przepis na jabłecznik z patelni

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 180 ml mleka,
  • 200 g mąki,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 2 jabłka,
  • cynamon,
  • masło do smażenia.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umieść w misce i dodaj do nich cukier, dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj mleko.
  2. Mąkę przesiej i dodaj do masy. To samo zrób z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia składników i wyrobienia gładkiej masy.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj lub pokrój na cienkie plastry. Połowę owoców umieść w misce z ciastem i wymieszaj.
  4. Na patelni rozpuść masło, ułóż resztę jabłek i wylej na nie masę. Smaż pod przykrywką do rumianego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i również podsmaż pod przykryciem.
  5. Podawaj z cukrem pudrem, lodami lub miodem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.