Najprostsza szarlotka na świecie. Nie potrzebujesz piekarnika i zrobisz ją w 20 minut
Jabłecznik to ulubione jesienne ciasto wielu osób. Zazwyczaj stawia się na klasyczny przepis, który zna każdy. Jednak można je zrobić dużo szybciej i prościej. Nie potrzebujesz piekarnika i długich przygotowań.
Tradycyjny przepis na szarlotkę mówi, że robi się ją na kruchym lub półkruchym cieście i łączy z tartymi jabłkami z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Jednak z czasem nawet te najbardziej klasyczne dania i wypieki przechodzą zmiany. Eksperymentowanie w kuchni staje się coraz bardziej popularne, a zatem w internecie pokazuje się coraz więcej nowych i innowacyjnych receptur.
Szarlotka, którą wszyscy znają również należy do ciast, które można zrobić inaczej i szybciej. Ekspresowy przepis, do którego nie potrzebujesz nawet piekarnika podbija serca wszystkich, którzy nie przepadają za długim gotowaniem. Czas przygotowania to zaledwie 20 minut, a do tego potrzebujesz jedynie patelni. Sposób, w jaki się ją przygotowuje, jest banalnie prosty i na pewno poradzi sobie z nim każdy.
Przepis na jabłecznik z patelni
Składniki:
- 2 jajka,
- 60 g cukru,
- 180 ml mleka,
- 200 g mąki,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 2 jabłka,
- cynamon,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka umieść w misce i dodaj do nich cukier, dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj mleko.
- Mąkę przesiej i dodaj do masy. To samo zrób z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia składników i wyrobienia gładkiej masy.
- Jabłka obierz i zetrzyj lub pokrój na cienkie plastry. Połowę owoców umieść w misce z ciastem i wymieszaj.
- Na patelni rozpuść masło, ułóż resztę jabłek i wylej na nie masę. Smaż pod przykrywką do rumianego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i również podsmaż pod przykryciem.
- Podawaj z cukrem pudrem, lodami lub miodem.