Grzyby lepiej mrozić po ugotowaniu czy surowe? Nie dla każdego odpowiedź jest oczywista. Podpowiadamy

Temat mrożenia grzybów może nie dla każdego być czymś oczywistym. Metod i sposobów jest naprawdę wiele, ale czy każda jest słuszna? Odpowiadamy na jedno z najczęściej zadawanych sobie pytań. Czy można mrozić ugotowane okazy, czy lepiej postawić na te surowe?

Grzyby to jesienne dobro narodowe. Tegoroczne grzybobranie przyniosło niejednemu poszukiwaczowi leśnych okazów pełen koszyk. Zaniesione do domu muszą znaleźć jakieś zastosowanie. Najczęstszym wyborem jest suszenie, marynowanie, a nawet mrożenie. To ten ostatnie rodzaj obróbki grzybów niektórym może dołożyć niemałych problemów. Gdy robi się coś po raz pierwszy nietrudno o niewiedzę i pytania, na które nie zna się odpowiedzi. Podpowiadamy jak najlepiej wykonać mrożone grzyby.

Grzyby mrozić surowe czy po ugotowani?

Jest to bardzo indywidualna sprawa upodobań. Bez wątpienia można jednak mrozić je po ugotowaniu jak i na surowo. Najważniejsze, aby przed mrożeniem były odpowiednio oczyszczone i sprawdzone pod względem pleśni i nieczystości.

Warto zaznaczyć, że grzyby po obgotowaniu należy ostudzić i odsączyć z nadmiaru wody. Samo gotowanie nie powinno trwać dłużej niż 15 minut. Zastosowanie metody gotowania dobrze sprawdza się w przypadku kurek i rydzów, które po odmrożeniu mają tendencje do gorzkiego posmaku. Po wykorzystaniu tego sposobu gorycz nie jest odczuwalna.

Jak oczyścić grzyby przed mrożeniem?

Pierwszym krokiem, o którym nie można zapomnieć, jest dokładne oczyszczenie grzybów ze wszystkich nieczystości. Możemy do tego wykorzystać dwie metody. Pierwsza to oczyszczenie ich na sucho, za pomocą szczoteczki. Oczyszczamy zarówno kapelusze jak i ogonki. Pozbędziemy się dzięki temu ziemi, igieł i mchu. Przyjrzyjmy się również, czy wszystkie grzyby są zdrowe. Jeśli zobaczymy gdzieś pleśń, nie odkrawajmy jej, tylko wyrzućmy całość. Innym sposobem na poradzenie sobie z brudnymi grzybami jest moczenie ich w zimnej wodzie. Nieczystości, które w nich się znajdują, opadną na dno naczynia, w którym je trzymamy.

Jak mrozić grzyby?

Po dokładnym oczyszczeniu większe okazy należy pokroić w plasterki. Te mniejsze można mrozić w całości. Następnie warto każdy rodzaj grzyba umieścić w oddzielnych woreczkach, podpisać i zaznaczyć datę zamrożenia.

Więcej o: