Mole spożywcze to owady, które zamieszkują głównie ciepłe pomieszczenia, gdzie przechowuje się żywność. Możemy je znać także pod nazwą mklik mączny lub omacnica spichrzanka, lecz najpopularniejszym określeniem jest jednak mol.
Mają szaro-brązowe ubarwienie i osiągają nawet do 5 cm wielkości. Swoim wyglądem przypominają ćmy. Nietrudno je zauważyć, jednak w początkowej fazie występują jako małe larwy w kolorze białym lub brązowym.
Najczęściej przynosimy je do domu wraz z zakupami. Nawet najmniejsze niedopatrzenie sprawi, że mogą się namnożyć. W domach najczęściej żerują w tylnych częściach szafek, a także przegryzają się do opakowań z suchymi produktami takimi jak mąka, cukier lub ryż. Dlatego bardzo ważne jest, aby przechowywać te wyroby w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Dzięki temu ryzyko posiadania moli znacząco się zmniejsza.
Walka z tymi owadami nie należy do najłatwiejszych, szczególnie gdy nie wie się, jak się ich pozbyć. Jednak kiedy pozna się domowe sposoby, okazuje się, że to bułka z masłem.
Aby mole już więcej nie grasowały w kuchennych szafkach, wystarczy umieścić w nich ocet. Jest to jeden z kilku znienawidzonych przez te owady produktów. Posmarowanie szafek tym płynem sprawi, że samica nie złoży jaj tam, gdzie będzie wyczuwalny. Jeśli nie chcemy, aby i nas drażnił zapach octu, możemy do niego dodać olejki eteryczne, których również nie lubią mole.
Przygotowanie takiej mieszanki jest bardzo proste. Wystarczy, że do zwykłego octu lub octu jabłkowego dodamy kilka kropel olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego lub cytrusowego. Gdy mieszanka będzie gotowa, rozlejmy ją do małych pojemniczków i rozstawmy w szafkach z żywnością lub wysmarujmy nią wewnętrzną stronę szafek.
Koszt octu to około 3 zł, a efekt będzie błyskawiczny i zadowalający.