Więcej ciekawostek znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Białe "niteczki" w bananie to nic innego, jak łyko. Jest to tkanka odpowiedzialna za dostarczanie do owocu związków organicznych i ich odpowiednie rozdystrybuowanie. Dzięki niemu banan ma wiele ważnych dla naszego organizmu witamin oraz mikroelementów.
Nicholas D. Gillitt, dyrektor Instytutu Żywienia w Dole, twierdzi nawet, że łyko jest tak samo wartościowe pod względem substancji odżywczych, jak sam owoc. Czy tak rzeczywiście jest? Swego czasu zapytaliśmy o to dietetyczkę kliniczną, Hannę Stroińską-Fiedorowicz. Ekspertka potwierdziła, że łyko nie szkodzi i warto je jeść, nie była jednak przekonana do twierdzeń Gillitta.
Nie ma przeciwwskazań do jedzenia łyka [...] Podobno zawiera więcej witamin i składników mineralnych, ale nigdzie nie jest to potwierdzone naukowo. W tabelach wartości odżywczych jest po prostu obliczany banan bez podziału na łyko i owoc
- powiedziała nam wówczas.
Wygląda więc na to, że nie ma sensu wyrzucać bananowych "nitek". Można je śmiało jeść bez obaw, że nam zaszkodzą.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku bananowych końcówek, które często mają nieco ciemniejszy kolor niż reszta miąższu. Wiele osób je odrywa lub odcina, a potem wyrzuca do kosza z obawy przed ich szkodliwym działaniem. Okazuje się, że mają rację:
Końcówki lepiej nie zjadać, gdyż mogą tam być drobnoustroje i kumulacja środków ochronnych ograniczających dojrzewanie banana
- potwierdza dietetyczka.
A wy do którego grona osób należycie? Zjadacie łyko banana bez mrugnięcia okiem czy wyrzucacie do kosza?