Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadów. Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki, wrzuca się do osolonej wody, a później gotuje. Takie kładzie się obok ulubionego mięsa i sałatki. Jednak nawet po pysznym obiedzie mogą pozostać nam porcje kartofli, z którymi nie będziemy wiedzieć, co zrobić. Na szczęście istnieje kilka sposób na ich wykorzystanie, które warto zastosować. Niektóre z nich czasem nawet nie wpadną nam do głowy.
Zobacz wideo Ziemniaki na baczność z fondue
Pomysły na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków
Ziemniaki są wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu potrawach. Ich ugotowana wersja również może być zastosowana na wiele różnych sposób. Poniżej przedstawię kilka z nich, które nie zawsze mogą okazać się czymś oczywistym.
- Ziemniaczane pączki. Tak, nie pomyliłam się. Pączki wykonane z ugotowanych kartofli naprawdę istnieją i okazują się bardzo smaczne. Ich wykonanie nie różni się od znanych klasyków, a smak im dorównuje. Przy najbliższej możliwej okazji, warto zastosować ten przepis i sprawdzić, czy są warte zachodu.
- Ugotowane ziemniaki jako zagęszczenie zup. Purée ziemniaczane może być doskonałym dodatkiem do różnych zup. Dzięki dodaniu ich do potrawy zyskuje ona na smaku, a także zdobywa bardziej kremową i aksamitną konsystencję. Świetnie komponuje się w zupach krem takich jak zupa dyniowa, grzybowa, czy z pora.
- Kuleczki serowo-ziemniaczane. Jeśli została nam spora ilość ugotowanych kartofli z wczorajszego obiadu, można z nich zrobić smaczną przekąskę. Dodanie do nich sera i uformowanie masy w kulki gwarantuje pyszne doznania smakowe. Takie kulki należy wysmażyć i podawać z sosem.
- Ziemniaki jako dodatek śniadaniowy. Omlety warzywno-jajeczne są bardzo popularną formą dania śniadaniowego. Zazwyczaj umieszcza się w nim paprykę cebulę, czy grzyby. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by dodatkiem były również ugotowane kartofle. Wystarczy wysmażyć je tak samo jak resztę składników, a śniadanie stanie się bardziej sycące.
- Dodatek do sałatek. Nic tak nie dopełnia całości jak pyszne ziemniaki. Już ugotowane można połączyć z innymi warzywami i sosami, dzięki temu tworząc kolejne danie lub przekąskę. Takie ziemniaki mogą być równie dobrze wykorzystane do przygotowania sałatki jajecznej lub jarzynowej.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl