Młode pędy chmielu to roślina, o której prawdopodobnie niewiele osób wie, że nadaje się do jedzenia. Łukasz Łuczaj, popularny botanik, twierdzi, że jest to najsmaczniejsze polskie dzikie warzywo kwietniowe. Wyrasta z ziemi w lasach, najczęściej na terenach wilgotnych, a więc na przykład w pobliżu rzek, ale nie tylko. Mówi się o nich "leśne szparagi", ponieważ wyglądem przypominają właśnie to warzywo. Mają podłużny kształt i wypustki na całej długości.
Wiele osób prawdopodobnie nawet nie wie, że taki przysmak rośnie im pod nogami. Za granicą młody chmiel jest z kolei wysoko ceniony. - Zbiera się go do tej pory w wielu miejscach Włoch, Gruzji, Francji, sprzedaje na targach gruzińskich. Znali chmiel także dawni Słowianie - opowiada Łuczaj w jednym ze swoich filmów na Youtubie. Warzywo jest uważane za rarytas między innymi w Holandii, Belgii i Wielkiej Brytanii. Jak podaje The Guardian, w krajach zachodnich niektórzy są gotowi zapłacić za nie nawet 1000 euro za kilogram. Tym bardziej warto mieć świadomość, jaki skarb rośnie nam pod nogami i dowiedzieć się o nim nieco więcej.
Z czego wynika tak wysoka cena? Przede wszystkim chodzi o trudny zbiór. Po pędy trzeba się schylić, wiedzieć, w którym miejscu urwać (wyjaśnia to również Łukasz Łuczaj). Są też niewielkie i niedużo ważą, a więc trzeba się napracować, by dużo ich zebrać.
Młode pędy zbiera się wiosną, pod koniec marca i w kwietniu. Latem, jak podkreśla botanik, nie nadają się już do jedzenia, bo robią się gorzkie i łykowate. Jak najlepiej je przyrządzić? Bardzo prosto. Ekspert tłumaczy, że wystarczy obgotować je w wodzie przez około 1-3 minuty. Potem można podawać je z oliwą i solą. - Rewelacja! - zachwala. Nie zaleca jednak jedzenia ich na surowo ze względu na gorzki smak.
Roślina, gdy wyrasta z ziemi, przypomina trochę pokrzywę (ma do niej podobne listki). Urywamy więc tylko sam czubek. Wystarczy wyrwać fragment, który ma jedną lub dwie pary listków, nie ma potrzeby brać dłuższego. - Jeśli stawia opór, to znaczy, że jest już twardy i łykowaty - przestrzega Łuczaj.
Jak smakuje młody chmiel? Porównania są bardzo różne. Niektórzy twierdzą, że trochę przypomina pokrzywę. Inni mówią, że jest lekko orzechowy, goryczkowy, zbliżony do kiełków, karczochów i jarmużu. Wpływ na jego smak między innymi to, w której fazie wzrostu został zebrany, ponieważ młodszy ma łagodniejszy smak.