Ręczniki papierowe mamy wszyscy, ale rzadko używamy ich w ten sposób. Zwiń i włóż w ziemię

Ręczniki papierowe są w każdej kuchni. Zwykle używamy ich po prostu do wycierania powierzchni lub odsączania potraw z nadmiaru tłuszczu. Niektórzy stosują je też jako zastępcze filtry do kawy. Okazuje się jednak, że ten przedmiot ma jeszcze wiele innych zastosowań. Niektóre mogą naprawdę zaskoczyć.

Ręcznik papierowy to nieodłączny element wyposażenia kuchni. Trudno byłoby sobie wyobrazić bez niego gotowanie i sprzątanie po gotowaniu. Są pewne czynności, do których używamy ich zawsze i jest to dla nas w stu procentach naturalne. Warto jednak otworzyć się też na inne, nieco bardziej nietypowe zastosowania ręczników papierowych.

Zobacz wideo Tiktokowe triki z użyciem widelca. Przydadzą ci się każdego dnia

Nietypowe zastosowanie ręcznika papierowego. Nawodni rośliny

Jednym z nich jest użycie ich do dostarczania wody roślinom domowym. Wystarczy nalać wodę do szklanki i ustawić ją w pobliżu donicy. Potem trzeba zrolować kawałek ręcznika papierowego tak, by wyglądał jak słomka. Jeden koniec zanurzamy w szklance z wodą, a drugi wkładamy do ziemi. Na poniższym filmiku można zobaczyć, jak dokładnie to zrobić:

Inne przydatne zastosowanie ręczników papierowych, to ustabilizowanie deski do krojenia. Czasem zdarza się, że deska ślizga się po blacie, a, umówmy się, podczas krojenia nie jest to zbyt pożądane i niesie ze sobą spore ryzyko skaleczenia się. Wystarczy jednak podłożyć pod deskę kawałek ręcznika papierowego. Dzięki temu zyska lepszą przyczepność. 

Nietypowe zastosowanie ręcznika papierowego. Ochroni talerze i pomoże warzywom

Ręcznik papierowy świetnie nadaje się też do ochrony naczyń przed zarysowaniem. W sklepach można kupić oczywiście specjalne maty, które do tego służą, ale jeśli nie masz takich lub jeśli nie chcesz wydawać na nie pieniędzy, możesz posłużyć się ręcznikiem papierowym. Wystarczy położyć pomiędzy talerzami dwa listki, by zapobiec zniszczeniom i rysom. 

To akcesorium przyda się też do przedłużenia świeżości warzyw. Do pojemnika, w którym przechowujemy je w lodówce, trzeba włożyć kawałek ręcznika. Papier wchłonie nadmiar wilgoci, przedłużając tym samym świeżość produktów. Ważne, by pamiętać o regularnym wymienianiu ręcznika papierowego, by nie utworzyła się pleśń.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.