Trendy kojarzą się zwykle bardziej z modą i designem niż z kulinariami, jednak wzrost świadomości Gości i wciąż rozrastająca się scena restauracyjna sprawiły, że obecnie to co modne, ma znaczenie również w kuchni. Trendy kształtowane są przez sytuację ekonomiczną, społeczną oraz przez kulinarnych guru. Począwszy od René Redzepiego, pioniera rewolucji lokalności w światowej haute cuisine, przez najbardziej znanego i utytułowanego szefa kuchni na świecie, czyli Gordona Ramsaya, aż po Christinę Tosi, która "sprofanowała" desery gourmet płatkami śniadaniowymi z oszałamiającym skutkiem. Aby sprawdzić, jakie trendy królują w polskich kulinariach i czym zainspirują nas Chefowie kuchni najlepszych rodzimych restauracji tym razem, nasi eksperci poddali analizie prawie 2500 popisowych dań prezentowanych w wiosennej edycji RestaurantWeek. Zapraszamy na przegląd top trendów!
To najbardziej widoczny trend wiosennego Festiwalu. Dania kuchni polskiej inspirowane latami 80. i 90. serwowane w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy zmiana lub dodanie jednego składnika, dekonstrukcja bądź zastosowanie nowatorskich technik kulinarnych, by doskonale znane z dzieciństwa potrawy, zachwyciły nas na nowo. Kluski śląskie z buraczanym coulis, frytki z baby ziemniaczanej, gołąbki z tofu, imbirem i kolendrą - to dania, które Szefowie Kuchni odkopali z przepiśników babć i wprowadzili na festiwalowe talerze w podrasowanej formie. Rozsiądź się wygodnie i pozwól, by smakowite wspomnienia powróciły na RestaurantWeek.
W Polsce znane i kochane, czego dowodem jest ich obfitość w propozycjach popisowych menu na RestaurantWeek. Ich umamiczny smak i delikatna tekstura sprawiają, że z powodzeniem mogą zastąpić mięso. To słynne japońskie umami można przetłumaczyć jako "esencja wyśmienitości". I tym są właśnie grzyby! Choć kojarzą się głównie z jesienią, to w wiosennym repertuarze – z cytrusowymi nutami, w towarzystwie świeżych ziół i skąpane w wyrazistych marynatach inspirowanych kuchnią azjatycką – zapewniają niezapomniane doświadczenia smakowe.
Prosto z pola. Wraz ze wzrostem świadomości dbamy o to skąd pochodzi jedzenie, które trafia na nasze talerze. Ważne są lokalne produkty, pieczywo wypiekane na miejscu i dania tworzone od podstaw. Z uwagą czytamy, że ricotta przyrządzana jest w restauracyjnej kuchni, warzywa przyjeżdżają prosto z gospodarstwa Pana Zygmunta, a ser przyjechał prosto z osady "Bure Misie". W opisach menu znajdziesz pochodzenie składników i podziękowania dla małych manufaktur i ludzi, których pasją jest produkt.
Kwiaty to najbardziej wiosenna propozycja, jaką można znaleźć na festiwalowych talerzach. Fiołki, nagietki, róże czy lawenda nie tylko czarują kolorami, ale mają także niezwykłe walory smakowe i aromatyczne. Do tej pory najczęściej wykorzystywane były w deserach i napojach, ale świetnie odnajdują się również w daniach wytrawnych. Na Festiwalu odkryj m.in. paloną cykorię w oleju infuzowanym lawendą z warszawskiej.
Rekordy popularności (i otwarć) biją również restauracje inspirowane prawdziwą, rzemieślniczą włoską kuchnią. Goście zachwycają się nie tylko mainstreamową już pizzą neapolitańską, ale również wyrabianymi na miejscu makaronami, puszystą ricottą i pistacjowymi kremami. Trend włoski to prostota i wierne odwzorowanie receptur, w których najważniejszy jest produkt. Na Festiwalu blisko 50 Restauracji serwuje Italię na talerzu!
Odkryj autorskie menu od najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł (dodatkowe rabaty czekają na https://RestaurantWeek.pl). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.
Wyjątkowe menu pełne kulinarnych nowości przygotują najlepsze Restauracje w Polsce, m.in. Magari, Dym, Monticello, Kalimera, Sour Deli.
Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek trwa 90 minut.