Osz! Szaszłyk z grilla wywołujący okrzyki zachwytu

Nie ma nic gorszego niż smętny kawałek suchego kurczaka z grilla. Z naszym przepisem ten koszmar ci jednak nie grozi, a wszystko za sprawą jogurtowej marynaty.

Tak właśnie - kurczak i jogurt to idealne połączenie, jeśli zależ ci na soczystym kawałku grillowanego mięsa. Do tego świeży czosnek oraz garść orientalnych przypraw i natychmiast przenosisz się do kulinarnego raju. Zaproś do niego również swoich bliskich, a okrzykom zachwytu nie będzie końca. Wszystkie produkty, potrzebne do wykonania przepisu, znajdziesz w sklepach sieci Netto.

Zobacz wideo

Składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka z chowu bez antybiotyków Sztuka Mięsa
  • 150 g Jogurtu naturalnego kremowego Miletto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Dodatkowo: patyczki do szaszłyków

W dużym pojemniku na żywność wymieszaj składniki marynaty – jogurt, oliwę z oliwek, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, kmin rzymski, kolendrę i oregano. Piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę, wrzuć do marynaty i dokładnie wymieszaj.  Zamknij pojemnik i wstaw mięso do lodówki na co najmniej 3 godziny, ale możesz też marynować je przez całą noc.

Na pół godziny przed planowanym grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. W tym czasie namocz patyczki do szaszłyków. Nadziej mięso na patyczki i ułóż je na rozgrzanym ruszcie. Grilluj szaszłyki około 15-20 minut, w międzyczasie kilkukrotnie je obracając.

Materiał promocyjny Netto Sp. z o.o.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.