Pojedynek dań: na ciepło - grillowane krewetki z czosnkiem i młotkowanym pieprzem vs. tatar z majonezem rydzowym I Haps.pl
Pojedynek dań: na ciepło - grillowane krewetki z czosnkiem i młotkowanym pieprzem vs. tatar z majonezem rydzowym
REKLAMA
Haps
W czwartym, finałowym starciu, Adriana Marczewska i Tomasz Pazdyk stoczą pojedynek na dania na ciepło i na zimno. Kto wygra? Rozgrzewające krewetki z chilli, a może wspaniały i aromatyczny tatar siekany z olejem rydzowym? Do biegu, gotowi, start!
5
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Grillowane krewetki z czosnkiem i młotkowanym pieprzem z sosem aioli z szafranem - składniki:
czerwona papryczka chilli
3 ząbki czosnku
czosnek suszony
łyżka młotkowanego pieprzu
łyżka soku z cytryny
olej
duże krewetki
sól, pieprz
skórka z cytryny
kolendra
Sos aioli - składniki:
REKLAMA
łyżka majonezu Pudliszki
cytryna
czosnek suszony
ząbek czosnku czosnek
szafran
Grillowane krewetki z czosnkiem i młotkowanym pieprzem - przygotowanie:
W misce wymieszaj chilli, czosnek, pieprz, sok z cytryny, sól, pieprz i dwie łyżki oleju.
Dodaj krewetki i wymieszaj.
Rozgrzej patelnię grillową, dodaj olej i smaż na średnim ogniu, aż krewetki się przypieką - maksimum przez 5 minut.
Podawaj z aioli z majonezu Pudliszki, skórką cytryny i opcjonalnie z ryżem.
Tatar z majonezem rydzowym - składniki:
1/2 kg polędwicy wołowej
200 g marynowanych grzybów
200 g ogórka kiszonego lub małosolnego
200 g białej cebuli
50 ml oleju rzepakowego
5 łyżek majonezu Pudliszki
40 ml oleju rydzowego
20 g anchois
sól, pieprz
3 jajka
2 łyżki musztardy
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
natka pietruszki
masło
Tatar z majonezem rydzowym - przygotowanie:
Mięso i dodatki posiekaj.
Polędwicę przypraw solą i pieprzem, musztardą, papryką i dodaj olej. Wymieszaj całość.
Majonez zmiksuj z olejem rydzowym i anchois.
Wyłóż wszystkie dodatki, dodaj żółtko, kropki majonezu i posyp natką.