• Link został skopiowany

Tu najczęściej gnieżdżą się mole spożywcze. Nie tylko mąka im w głowie

Jak pozbyć się moli spożywczych z domu? To niewielkie stworzenia, które mogą narobić wielkich szkód. Ich obecność w domu jest powodem do niepokoju, ponieważ najczęściej zwiastuje konieczność wyrzucenia wielu produktów spożywczych do kosza. Jak się uchronić przed molami spożywczymi?
Dorosły mól spożywczy i larwy
Fot. istockphoto.com/ autor Tomasz Klejdysz

Zastanawiasz się, jak się pozbyć moli spożywczych z szafek kuchennych? Podpowiadamy, jak rozpoznać te owady, skąd się biorą w naszych domach i jak zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się w przyszłości. 

Zobacz wideo Jak się pozbyć moli spożywczych? Są na to domowe sposoby

Malutkie robaczki w domu - czy to mole? 

Malutkie robaczki w domu, które plądrują produkty spożywcze i powodują wiele strat - tak można opisać mole spożywcze. Ich obecność w domu jest zawsze powodem do niepokoju, ponieważ z reguły (choć nie zawsze) oznacza spore straty dla portfela. Zainfekowane produkty powinny być jak najszybciej usunięte z domu, ponieważ po pierwsze nie nadają się do użycia, a po drugie - niosą ryzyko dalszego rozprzestrzeniania się plagi moli spożywczych w domu.

Co ważne mole spożywcze zazwyczaj przedostają się do naszych gospodarstw wraz z zainfekowaną żywnością. Najczęściej są to mąka, kasze, ryż, suszone owoce, a także herbaty. Jaja moli są małe i bardzo trudno jest je zauważyć, dlatego często o problemie dowiadujemy się w momencie, gdy osiąga już bardzo dużą skalę. 

Gdzie najczęściej bytują mole spożywcze? Oto najpopularniejsze miejsca:

  • w szafkach kuchennych - przede wszystkim w rogach, przy zawiasach, w szczelinach, za tylną ścianką szafki i w otworach na śruby.
  • w opakowaniu żywności - nie tylko plastikowych czy papierowych, można je znaleźć nawet pod zakrętkami słoików. Larwy bardzo często chowają się tuż pod etykietą opakowania.
  • na suficie lub w narożnikach pomieszczenia
  • w urządzeniach kuchennych - w mikrofalówkach, piekarnikach, opiekaczach, tosterach czy okolicach silnika lodówki

Jak wygląda mól spożywczy? 

Jak wygląda mól spożywczy i skąd wiemy, że to właśnie z nim mamy do czynienia? Dorosłe osobniki to małe motylki, których ciała osiągają długość ok. 5-10 mm. Mają szarobrązowe zabarwienie, dzięki któremu dobrze maskują się w otoczeniu wielu produktów spożywczych.

Mole spożywcze
Mole spożywczeFot. istockphoto.com/ autor Tomasz Klejdysz

Mole poruszają się głównie w ciemności, a nagłe otwarcie szafki kuchennej sprawia, że bardzo szybko uciekają, co utrudnia ich zauważenie. Co prawda dorosłe osobniki nie żywią się produktami spożywczymi, ale ich głównym celem jest rozmnażanie, dlatego są szkodliwe. Bezpośrednim zagrożeniem dla produktów spożywczych są larwy.

Larwy moli spożywczych w jedzeniu
Larwy moli spożywczych w jedzeniuFot. istockphoto.com/ autor Tomasz Klejdysz

Larwy moli spożywczych to niewielkie gąsienice, których długość ciała zazwyczaj nie przekracza 1 cm. Mają kremowe lub białe zabarwienie. Larwy moli spożywczych potrafią przegryźć się przez foliowe i papierowe opakowania, przez co bardzo prosto dostają się do różnych produktów spożywczych.

O obecności moli spożywczych świadczą m.in.: cienkie pajęczyny i "nici" będące pozostałością po kokonach larw, niewielkie brązowe cząsteczki w produktach spożywczych (odchody larw) oraz dające się łatwo zauważyć grudki i zbrylenia w produktach spożywczych.

Larwy moli - jak zwalczyć? Oto najlepsze sposoby

Jak skutecznie zwalczyć larwy moli spożywczych? Przede wszystkim należy działać szybko, ponieważ rozprzestrzeniają się w zawrotnym tempie, powodując szereg szkód. Jeżeli zauważymy obecność moli spożywczych w szafkach kuchennych, należy wyjąć z szafki wszystkie produkty i dokładnie sprawdzić je pod kątem obecności moli. Mole najczęściej ukrywają się w produktach sypkich, takich jak m.in.: ryż, kasza, mąka, orzechy, suszone owoce.

Szafkę należy bardzo dokładnie umyć i oczyścić. Najlepiej użyć do tego ciepłej wody z detergentem. Warto zastosować także ocet, który ma właściwości odkażające i odstrasza owady. Wszystkie zainfekowane produkty należy wyrzucić do kosza, a następnie zawiązać worek i jak najszybciej wynieść go z domu.

Nawet jeżeli szkody w danym produkcie wydają się niewielkie, to należy go wyrzucić, bo może się okazać, że przeoczyliśmy larwy i problem nadal pozostanie nierozwiązany.    

Mól spożywczy - środki zapobiegawcze i prewencyjne 

Co zrobić, aby mól spożywczy nie pojawił się ponownie w naszym domu? Istnieje kilka sposobów na to, aby zminimalizować ryzyko rozgoszczenia się tych owadów w naszych domach, jednak należy liczyć się z tym, że żaden nie daje stuprocentowej skuteczności i gwarancji, że problem ponownie nas nie dotknie.

Jak jednak zminimalizować ryzyko szkodliwej inwazji moli spożywczych? Przede wszystkim należy zadbać o to, aby regularnie przeglądać nasze szafki kuchenne i na bieżąco robić w nich porządki. Żywność suchą warto przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ mole nie będą miały wówczas możliwości dostać się do środka. Choć wiele z nas ma tendencję do magazynowania żywności, to jednak warto ograniczyć liczbę przechowywanych produktów spożywczych, przez co straty w przypadku ewentualnej inwazji moli spożywczych będą znacznie mniejsze.

W celach prewencyjnych można zainwestować w specjalne preparaty owadobójcze i pułapki feromonowe, których celem jest łapanie dorosłych osobników. Warto wypróbować także naturalne produkty odstraszające owady, takie jak np. liść laurowy lub goździki. 

Zobacz też: Wiją się po elewacji i wchodzą teraz do piwnic. Nie wolno ich dotykać, bo śmierdzą

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: