Sałatki na wielkanocny stół powinny być nie tylko pyszne, ale także kolorowe – w końcu mamy już wiosnę, dlatego wiosenny nastrój powinien być widoczny także w kuchni. Doskonałym pomysłem, by sałatki wielkanocne miały nie tylko wygląd wiosenny, ale także związany z tradycyjnymi potrawami na święta, jest dodanie jajek, białej kiełbasy i chrzanu. Udało nam się znaleźć świetne połączenia smakowe, wśród których na pewno znajdziecie coś dla siebie!
Sałatka wielkanocna z jajkiem i rzeżuchą
Składniki:
- 8 jajek,
- mała główka sałaty lodowej,
- 2 kulki mozzarelli (w sumie ok. 125 g),
- garść suszonej żurawiny,
- garstka pestek słonecznika,
- rzeżucha,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki chrzanu tartego,
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotuj na twardo. Sałatę umyj, osusz i porwij na listki. Rozłóż je na dużym talerzu. Mozzarellę odsącz zalewy i pokrój w kostkę, rozsyp ją po liściach sałaty, a na niej ziarna słonecznika i żurawinę. Jajka pokrój w ćwiartki i wyłóż na sałacie. Do jogurtu dodaj majonez, chrzan, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i polej sosem sałatkę. Na wierzchu wyłóż świeżo zerwaną rzeżuchę.
Sałatka wielkanocna z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką
Składniki:
- 6 jajek,
- 150 g serka włoskiego capri lub półtłustego twarogu,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 nieduży ogórek wężowy,
- 5 rzodkiewek,
- 2 łyżki musztardy,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- kiełki (np. brokuła, jarmużu)
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotuj na twardo, warzywa umyj. Pomidorki poprzekrawaj na połowy, ogórka pokrój w półplasterki, a rzodkiewki w ćwiartki. Biały ser pokrusz na mniejsze kawałki przy pomoccy widelca, a ugotowane jajka przekrój na dwie lub cztery części. Warzywa, jajka i ser porozkładaj na talerzu. Rozmieszaj jogurt, musztardę i miód i takim dressingiem polej składniki. Na koniec posyp kiełkami.
Wskazówka: jeśli masz przyrządy do wykrawania ozdób z warzyw, wykorzystaj je! Rzodkiewki w kształcie kwiatów będą na pewno pięknym dodatkiem do sałatki.
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą i brokułami
Składniki:
- 1 brokuł,
- 2 sparzone białe kiełbasy,
- 3 jajka,
- 2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki chrzanu tartego,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku
Brokuła umyj, podziel na różyczki i zblanszuj (wrzuć go na 2 minuty do wrzącej osolonej wody, a następnie wyłóż na durszlak i przelej bardzo zimną wodą). Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pokrój w plasterki, a pomidory w kostkę (jeżeli korzystasz z pomidorków koktajlowych, poprzekrawaj je na połówki). Ugotowane jajka pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj. Połącz majonez, chrzan i jogurt naturalny, a następnie polej tak przygotowanym dressingiem sałatkę.